Foto: TV
Foto: TV

Kasserie OCK is blij met topper Noen

Met Kasserie OCK heeft Den Haag er een heel speciaal plekje bij. Bewoners staken de koppen bij elkaar om de verloederde villa op Landgoed Ockenburgh een maatschappelijke functie te geven. Zolang de verbouwing nog in volle gang is, kunnen bewoners voor een hapje, drankje of een optreden terecht in de kas. Yolanthe van den Berghe ontfermt zich over het horecagedeelte en vindt juist ook het sociaal ondernemerschap van belang. Toen de dove Noen met haar Middin-begeleider aanklopte bij Van den Berghe hoefde zij daarom niet lang na te denken. Noen kan als gevolg van haar beperking niet spreken-en horen, voorheen werd dit aangeduid als doofstom. "Noen werkt in de keuken, dat vond ik in het begin wel even een dingetje. Maar ze had zo'n goed verhaal dat ik graag met haar in zee wilde gaan", vertelt ze.

Door Tanja Verkaik

DEN HAAG - Het horecateam van Kasserie OCK heeft Noen met open armen ontvangen. Collega Jesse: "Ik schrijf dingen op voor Noen en gebruik gebaren. Ze is echt een topper en een goede hulp. Tuurlijk is communiceren soms onwijs lastig, maar je gaat automatisch meer gebruik maken van lichaamstaal en de duimpjes gaan regelmatig omhoog." Steun van de rest van het personeel is heel belangrijk, stelt Van den Berghe. "Je moet er als ondernemer en als personeel wel voor openstaan. Je moet het niet doen uit eigenbelang, maar om die mensen een plek te geven. Want het kost wel extra tijd om iemand te begeleiden." Ze hoopt dat meer ondernemers een steentje bijdragen door iemand met een beperking aan te nemen. "Een plek creëren zodat iemand weer gewaardeerd kan worden." Geweldig wat je doet", zegt sociaal ondernemer Roy Wesenhagen van communicatiebureau D'article. "Deze mensen hebben ook recht op een plek", zegt hij. Kasserie OCK krijgt ook hulp van vrijwilligers. "Iedereen is hier welkom: jong, oud, kinderen een huisdieren. Verbinden is heel belangrijk", zegt Van den Berghe. Zij werkt graag samen met lokale ondernemers en gebruikt producten uit de moestuin voor de gerechten die op de kaart staan bij Kasserie OCK. "We hebben zelfs een eigen Ock biertje dat wordt gebrouwen door een brouwerij uit Rijswijk. Vorige week kwam er nog een ondernemer langs van de Haagsche Croquetterij die zijn eigen kroketten maakt. Dat soort initiatieven vinden wij juist leuk. Zo hebben wij ook honing uit het Westland en nemen wij kaarsen van Middin af." Twee leerlingen van De Piramide, een school voor leerlingen met een langdurig ziektebeeld en/of een lichamelijke beperking, doen ook klusjes bij Kasserie Ock. Noen richt zich met name op het voorbereidend werk in de keuken en handelt ook een deel van de bestellingen af. Zodra de verbouwing van de villa gereed is, gaat de horecagelegenheid naar binnen. "De kas blijft staan voor activiteiten en bruiloften", besluit Van den Berghe.

Meer berichten