Ellen stopt na 47 jaar bij kledingbeurs

Ellen Ohlsen is na 47 jaar gestopt als vrijwilligster bij de Vincentius Kledingbeurs aan het Westeinde. "In 1969 werd een advertentie geplaatst voor medewerkers. Daar kwamen 30 dames op af. Één van hen belde mij een maand later op en zei: 'dat is ook iets voor jou'. Zo ben ik erbij gekomen", zegt Ellen.

Door Stuart Kensenhuis

DEN HAAG - Ellen vertelt iets meer over die beginjaren. "De eerste 10 maanden mocht ik niets zeggen. Als er gevraagd werd naar de prijs van een kledingstuk moest ik mijn mond houden", zegt ze.

"En met de organisatie mocht ik me helemaal niet bemoeien. Ik was toen nog jong en de andere dames waren allemaal 45 jaar en ouder. Zij maakten de dienst uit. Dat was de tijdgeest van toen en dat accepteerde je gewoon."
Na ongeveer 10 jaar werd Ellen secretaris van het bestuur. "Ik ontdekte al snel dat we geen enkele officiële organisatie hadden.

Dus het eerste wat ik toen gedaan heb is naar de notaris stappen om een stichting op te richten", vertelt ze.

"We hadden niet eens een bankrekening en achter de washandjes in een linnenkast van één van de vrijwilligsters bewaarden we 150.000 guldens", vertelt Ellen.

Wat! Uw verslaggever valt bijna steil achterover. "Zo reageerde de notaris nou ook", zegt Ellen. "Hij haalde meteen een collega erbij en zei: 'moet je nou eens luisteren wat me nu overkomt."

In 1991 werd Ellen voorzitter van het bestuur. Dat heeft ze 17 jaar gedaan. "Bijzondere vermelding verdient dat er in de eerste 40 jaar van ons bestaan 1.6 miljoen guldens aan giften is uitgedeeld', zegt Ellen.

De opbrengsten gaan tegenwoordig naar Haagse doelen zoals de Voedselbank, de Boodschappen Begeleidingsdienst, Stichting Haagse Vakantiekampen Binnenstadsjeugd (STIB), Haag 88, de sportvereniging voor mensen met en zonder lichamelijke beperking, Parnassia en tafelen met elkaar van de Vincentius Vereniging.
Terugkijkend op die 47 jaar geeft Ellen als conclusie: "Alles was leuk. Ik zou het zo over doen."

Trots verwijst ze naar die 30 stadsspelden, 2 stadspenningen en 3 Koninklijke onderscheidingen die de vrijwilligers van de Kledingbeurs in al die jaren hebben gekregen als teken dat hun werk gewaardeerd wordt.

Jetta Klijnsma

Toch moet haar nog iets van het hart. "Die Jetta Klijnsma (Staatssecretaris in kabinet Rutte 2) zei ooit eens toen ze nog in de Haagse gemeentepolitiek zat: 'Nu weet ik waar ik mijn kleding naar toe moet brengen als ik het niet meer draag.' Nou…we hebben haar hier nooit gezien. Zet dat maar in de krant", besluit ze resoluut.

Meer berichten