Krassen op de huid: voorstelling over kinderen van zwarte bevrijders

Naomi van der linden en Esther Scheldwacht spelen op de avond van de Nationale Dodenherdenking (4 mei) de voorstelling 'Krassen op de huid' in Theater aan het Spui. "Onze uitvoering is geïnspireerd door het boek Kinderen van zwarte bevrijders, geschreven door Mieke Kirkels", zegt Naomi. "In deze waargebeurde en verzwegen geschiedenis gaat het om zwarte Amerikaanse soldaten, Limburgse meisjes en hun nageslacht."

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Vanuit Limburg zorgden zwarte servicetroepen voor de bevoorrading van het front, maar in de militaire geschiedenis komen de 900.000 zwarte Amerikanen die hielpen bij de bevrijding niet aan bod. Door Limburgers werden ze als bevrijders omarmd maar de acceptatie van de kinderen die ze verwekten verliep minder vlekkeloos, staat er op Vantilt.nl, de website van de uitgever van het boek dat op 20 april in de boekhandel ligt. "Hier horen we in de geschiedenisverhalen niets over", zegt Naomi. "Ik wist dit ook niet."

Werken aan deze productie is voor haar ook een confrontatie met een deel van de geschiedenis van één van haar ouders. "Als kind is mijn moeder geadopteerd vanuit Zambia en ook zij kent haar eigen familie niet", zegt Naomi. "Daarom is het voor mij zo fascinerend om te doen. Ik herken hierin dat willen weten waar de familietrekjes vandaan komen en op wie je lijkt of dat je specifiek iets van je vader hebt. Hoeveel van de geschiedenis geef je door aan je kinderen? Dragen zij de geschiedenis met zich mee of beginnen ze met een schone lei?"
'Krassen op de huid' is voor Naomi dus ook een moeder-dochterverhaal. 'Maar daar houdt het niet op", zegt ze. "We gaan het ook hebben over Afrika, Amerika, Nederlands-Indië en Europa. Samen met Esther, die zelf een Indische achtergrond heeft, verbind ik de persoonlijke verhalen met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog."
Al met al past dit bij haar visie op theater maken. "Voor mij is theater de plek waar ieders verhaal gehoord mag worden. 'Krassen op de huid is een uniek verslag over een geschiedenis die we niet kennen. Hiermee geven we een stem aan mensen die lang geen stem hebben gehad. Voor mij is dat erg belangrijk in mijn werk", besluit ze. Op 4 mei zetten theatermakers en artiesten zich in om extra betekenis te geven aan de Nationale Dodenherdenking. Dit gebeurt in opdracht van Theater Na de Dam. Gelijktijdig beginnen in heel Nederland meer dan 80 voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog. De uitvoering in Theater aan het Spui start om 21.00 uur.

Koop kaarten via theateraanhetspui.nl

Meer berichten