Logo deposthoorn.nl


Junhua Fang
Junhua Fang (Foto: Jos van Leeuwen)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag: 'Ik hou van kiteboarden, maar het is nu te koud'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week Junhua Fang uit Bonaire, het Caribische deel van Nederland.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Junhua is sinds 7 maanden in Nederland om te studeren en hij past zich goed aan, zegt hij, maar die focus van de Nederlanders om op tijd te zijn vindt hij soms een beetje gek. "Ik had dus met een vriend in het weekend afgesproken om te gaan poolen. Ik stuurde nog een WhatsApp-bericht dat ik 10 minuten later zou zijn maar hij werd heel boos", vertelt Junhua met een Antilliaans accent. "Ik begreep er niets van. Hij kon toch alvast naar binnen en een drankje nemen of zo? Het was bovendien weekend! Waar maakte hij zich druk over?"

Los van de focus op tijd heeft Junhua het best naar zijn zin in Nederland en is hij blij dat hij in onze stad woont. "Ik krijg veel hulp van vrienden, zoals Insaf Duale en Watait Chan, om de stad te leren kennen en de gebruiken te begrijpen. Verder vind ik het leuk dat de bevolkingssamenstelling van Den Haag multicultureel is. Op Bonaire is dat ook wel zo, maar veel minder", zegt hij. "Naast de echte Bonairianen vind je er vooral Chinezen, Hollanders, Surinamers en Latijns-Amerikaanse mensen."

Het leukste aan Den Haag vindt Junhua het strand van Scheveningen maar hij kan het niet laten om toch even een kanttekening te plaatsen. "Ik hou van kiteboarden maar het is nog veel te koud voor mij. Aan het weer moet ik nog erg wennen. Bovendien is het water hier wel erg donker. Bij ons in Bonaire is het lichtblauw en kan je diep de zee inkijken", zegt hij.

In de toekomst ziet Junhua zichzelf het liefst in een zelfstandig beroep als bijvoorbeeld fysiotherapeut maar vooralsnog houdt hij zich vooral bezig met een onderzoeksproject aan het Universitair Medisch Centrum (UMC)-Utrecht. "Onder leiding van professor dr. Louis Bont, dr. Leyla Kragten-Tabatabaie en dr. Natalie Mazur, werk ik mee aan het onderzoek naar de risicofactoren van het respiratoir syncytieel virus (RSV) bij kinderen jonger dan 5 jaar", vertelt Junhua. Een eenvoudige neusverkoudheid kan hierbij omslaan in een RSV-bronchitis of longontsteking. "De naam van het onderzoek is RSV Gold project en het wordt gefinancierd door de Bill en Melinda Gates Foundation", besluit Junhua.

Tegenbezoek?

"Reis naar Washington Slagbaai op Bonaire', zegt Junhua. Het is een nationaal park met een bergachtig terrein, kalksteengrotten en zandduinen. "De stranden van het eiland zijn natuurlijk ook een aanrader."

Tanja Verkaik
Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten