Logo deposthoorn.nl


De Haagse Markt is de favoriete plek in Den Haag van Maggy Ferrier
De Haagse Markt is de favoriete plek in Den Haag van Maggy Ferrier (Foto: Jos van Leeuwen)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (35): madame jeanette, gratis proeven!

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Maggy Ferrier uit Delft, de oudste kleindochter van de eerste president van Suriname: Johan Ferrier (1910-2010).

Den Haag – "Als ik aan mijn grootvader denk dan ben ik best wel trots op hem", zegt Maggy. "Ik durf te stellen dat hij een integer politicus was en een wijze man die het goed voor had met Suriname. Over veel dingen kon ik behoorlijk met hem praten." Maggy denkt met weemoed terug aan de dagen dat ze naar het presidentieel paleis van haar opa in Suriname kon lopen en tegen de wacht kon zeggen dat ze even op bezoek kwam. Maar met nog meer weemoed denkt ze terug aan haar eigen vader die vorig jaar is overleden. "Dat was Robin Ferrier en hij was het derde kind van mijn opa. Ik denk vaak aan hem", zegt Maggy. Even later schiet haar een anekdote te binnen die verband houdt met haar eerste bezoek aan Den Haag. "Ik liep dus met mijn vader over de Haagse Markt. Bij de stand van een Hindoestaanse marktman was een berg hete Surinaamse chilipepers opgestapeld en dit was het enige dat hij verkocht. 'Madame jeanette, madame jeanette: gratis proeven', riep hij terwijl we voorbijliepen. Ik keek mijn vader aan en we lagen echt in een deuk", zegt Maggy terwijl ze het uitgiert van het lachen "Ik denk niet dat iemand er van geproefd heeft. Begrijpelijk nietwaar, alhoewel ik vermoed dat die marktman een grapje maakte."
Er zijn nog andere plekken in Den Haag waar Maggy met plezier aan terug denkt. "Ik heb twee jaar les gegeven aan groep vier van basisschool Prinsehaghe aan de Prinsegracht", vertelt Maggy. "Ook reisde ik vroeger graag naar Den Haag voor Parkpop in het Zuiderpark of voor een theateravond in Diligentia. Soms wilde ik gewoon even winkelen in het centrum, maar als ik met mijn vader of moeder was dan gingen we altijd richting markt.
Uiteindelijk is de Haagse Markt de favoriete plek van Maggy in Den Haag. "De eerste keer dat ik hier was dacht ik van 'wow', dit is net Suriname. Ik werd erg blij van de diversiteit. En als ik denk hoe het daar reilt en zeilt, hoe je er verschillende culturen en talen treft en velerlei kleding en voedingsmiddelen, dan voel ik me een echte wereldburger

Tegenbezoek?

"Reis naar De Klok, één van de oudste cafés van Delft", zegt Maggy. Elke week is er live muziek en er komen schrijvers en muzikanten."

Tanja Verkaik
Reageer als eerste
Meer berichten