Logo deposthoorn.nl


Joyce Morgan zou zo weer Nederlandse willen worden. Foto: Jos van Leeuwen
Joyce Morgan zou zo weer Nederlandse willen worden. Foto: Jos van Leeuwen (Foto: Jos van Leeuwen)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (34): Joyce voelt zich goed in onze stad

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Joyce Morgan-Nieberg uit Orangeville, Canada.

Den Haag - "Als ik ooit terugkom naar Nederland dan kies ik voor Den Haag", zegt Joyce tijdens het interview. Ik vind de gebouwen hier erg mooi en in dat verband denk ik vaak terug aan het huis waarin mijn oma in de jaren '50 heeft gewoond. Dat was aan de Van Boetzelaerlaan nummer 4."

Joyce is geboren in de Betje Wolffstraat en heeft daar tot en met haar vierde jaar gewoond. "In juni 1957 stapten we in een familieauto en mijn moeder zei dat we naar Canada gingen. Voor mij kwam dat nogal plotseling want als kind ben je niet altijd op de hoogte waar je ouders mee bezig zijn", vertelt ze.

In 1979 kwam ze voor het eerst weer terug naar Nederland. Nu is ze voor de derde keer naar ons land gereisd voor een vakantie, maar inmiddels spreekt ze geen woord Nederlands meer. "Ik ben in het Engels opgevoed", zegt ze. "Veel versta ik nog wel maar het spreken ben ik verleerd."

Ondanks die taalbarrière voelt ze zich hier erg thuis. "Ik ben Canadees maar ik zou dat zo inruilen voor een Nederlands paspoort", zegt ze. "Canada is een heel groot land qua oppervlakte en je kan jezelf er gemakkelijk in verliezen. Hier zou ik vermoedelijk een hechtere groep vrienden en familie hebben."

Over Scheveningen, waar ze vlakbij de zee logeert, wil ze iets kwijt. "Ik hou van het strand en de zee", zegt ze. "De golven geven een rustgevend gevoel en het helpen me om te slapen."

Er klinkt een beetje weemoed door in haar stem, iets dat alleen wordt doorbroken als ze vertelt over de leuke plekken in Den Haag die ze in deze vakantie heeft bezocht of nog gaat bezoeken. "Met mijn nicht Ellen Ohlsen ben ik naar het gebouw van de Tweede Kamer geweest en hebben we even rondgelopen op het Binnenhof en het Lange Voorhout. Verder hebben we de tentoonstelling bezocht van Mondriaan en de Stijl in het Gemeentemuseum. Binnenkort gaan we eten in restaurant Garoeda op de Kneuterdijk en bezoeken we de Japanse tuin in Clingendael", besluit ze.

Tegenbezoek?

"In Orangeville hebben we het hoogste aantal restaurants per hoofd van de bevolking met ketens zoals Kelsey's en Montana", zegt Joyce. "Mijn favoriet is Forage, een restaurant van een kleine ondernemer die alle ingrediënten uit de lokale markt haalt en het eten is er bovendien erg goed

Tanja Verkaik
Reageer als eerste
Meer berichten