Logo deposthoorn.nl


16 en 17 juni Wagner film met live orkest

In het kader van Festival Classique voert op 16 en 17 juni een speciaal samengesteld orkest een compilatie uit met de hoogtepunten uit de 15 uur durende operacyclus Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner. Geen operazangers en spectaculaire decors op het toneel, maar een film over wat de mens met macht doet en over wat macht met mensen doet. Een enorm orkest begeleidt live op het podium de ongepolijste beelden.

Filmmaker Marit Geluk en cameraman Joris Hentenaar ‘componeerden’ Wagner - The Movie met het beeldmateriaal dat Emmy Award winnend cameraman Joris Hentenaar de afgelopen 20 jaar ‘schoot’ in vele conflictgebieden in landen als Syrië, Irak, Afghanistan, Oekraïne, etc. Zonder het gebruikelijke commentaar van de verslaggever of nieuwslezer, maar met de dramatische harmonieën van Wagner.

Wagner construeert in zijn opera’s een ingewikkeld systeem waarin de strijd centraal staat om de gouden ring te bemachtigen die toegang geeft tot de wereldmacht. Het systeem escaleert en wanneer de verwoesting compleet is, wordt de hoop gewekt dat de mens weer in staat is tot herstel. Alhoewel de liefde veelvuldig ten tonele wordt gevoerd, blijken deze krachten niet sterker dan de aantrekkingskracht van macht.

Wagner - The Movie gaat over de kracht van macht anno 2017. Het goud is vervangen door olie. De strijd om de grondstoffen is een grote veroorzaker van spanningen op het huidige wereldtoneel en leiden bij oneerlijke handel tot armoede, uitbuiting en geweld.

In de film zien we de gevolgen van leiderschap, geweld, het lot van martelaren, de vluchtelingencrisis en aanslagen in Europa. Maar we zien ook veerkracht; mensen die te midden van de puinhopen weer opkrabbelen, handel drijven en muziek maken.

Valt er van ons wereldtoneel een Wagneriaans systeem te maken? Door de prachtige muziek van Wagner zou je er een heftig sprookje bij kunnen fantaseren, maar de kijker wordt, mede door de ongepolijste footage van Joris Hentenaar, steeds weer op de feiten gedrukt. Dit is geen film, dit is de werkelijkheid.

De voorstelling is opgedragen aan collega beeldmakers Stan Storimans en Jeroen Oerlemans.

Wagner – The Movie wordt op 16 juni om 21:30 uur en 17 juni om 20:00 uur uitgevoerd in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Voor tickets en meer informatie zie https://www.zuiderstrandtheater.nl/wagnerthemovie.

Tanja Verkaik
Reageer als eerste
Meer berichten