Logo deposthoorn.nl


Foto Sandra Reemer door Jim Hoogendorp
Foto Sandra Reemer door Jim Hoogendorp

Sandra Reemer blijft voortleven in de herinnering van velen!

Vaak was er die innemende en aanstekelijke  lach. Sandra was naar buiten toe een en al positiviteit. De echte insiders kenden ook haar verdriet en pijn.  Ze had een zeer succevolle carrière in de showbizz. Miljoenen kenden haar en genoten van haar stem en presentaties. Dinsdag 6 juni overleed Sandra Reemer op 66 jarige leeftijd. Het nieuws over dit trieste overlijden van zangeres Sandra Reemer is ingeslagen als een bom.  Ze stierf aan de gevolgen van borstkanker. Een ziekte die eerder dit jaar bij haar werd geconstateerd.

Tekst: Martin Reitsma

Ze werd geboren als Barbara Alexandra Reemer in het Indonesische Bandoeng. Na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië vertrok het gezin Reemer in 1958 naar Nederland en kwam te wonen in het Brabantse St.Michielsgestel. Onder invloed van de zusters op school werd haar naam Xandra omgedoopt tot Sandra. Op haar elfde had ze een hitje met Al di là (Net als wij). Sandra nam in 1963 het nummer Sluimer zacht op, een Nederlandstalige versie van Gershwins klassieker Summertime.
Met broer Franky op gitaar liep ze festivals en talentenjachten af. Het was de start van een zangcarrière die vanaf eind jaren zestig aan de zijde van Dries Holten (artiestennaam Andres) ook buiten Nederland succesvol zou blijken.

Ook in Den Haag was Sandra zeer geliefd. Ze heeft vroeger veel in Den Haag opgetreden op onder meer de Pasar Malam. Ook was ze te zien en te horen op de Tong Tong Fair.  Daarnaast is ze jaren getrouwd geweest met de Haagse muzikant Ferdi Bolland.  Een grote groep - Indische en niet Indische -  Hagenaars sloten haar in hun hart.

Twee jaar geleden nam ze in onze stad tijdens de Tong Tong Fair nog een  eerste exemplaar van de  Indische Jasmijn - De Melati - in de vorm van een revers-pin in ontvangst. Ze sprak toen voor het Indisch Herinneringscentrum ook een videoboodschap in.
Ze had een prachtige carrière in de muziek met  tal van hits, optredens en songfestivaldeelnames. Met zangpartner Dries Holten trad ze op als Sandra & Andres en werden ze in 1972 vierde op het Eurosongfestival met 'Als het om de liefde gaat'  Vicky Leandros won dat jaar met 'Après Toi'.  Solo deed ze ook twee keer mee aan het festival. In 1976 behaalde ze met  The Party's Over Now een 9e plaats. In 1979 onder de naam Xandra met het lied Colorado de 12e plaats. Met  Andres maakte ze hits als 'Storybook Children, You Believed, Let us pray together, Love is all around, Those words en Que je t´aime'.

In de jaren tachtig ging ze zich meer richten op televisiewerk  en was presentatrice bij onder meer Sterrenslag, Showmasters en De show van de maand. Vanaf 1986 was zij de assistente van Jos Brink bij het programma Wedden, dat…? Toch bleef ook de muziek een ware passie.  In 1996 verraste Sandra Reemer het publiek met een Nederlandstalig nieuw album genaamd 'Natuurlijk'.

Rond de eeuwwisseling maakt ze enige tijd deel uit van The Dutch Diva's. Het bleek niet haar fijnste periode. In 2008 richtte ze de Sandra Reemer Foundation op, waarmee zij kinderen in ontwikkelingslanden aan onderwijs hielp. De stichting zette zich vooral in in Indonesië, Guatemala en meerdere Afrikaanse landen. Op  10 september 2016 was Sandra een van de prominente gasten tijdens de Herdenking van slachtoffers van de Japanse Zeetransporten.  In haar toesprak memoreerde zij aan haar opa:  Johannes (Koos) Kuitems. Hij was één van de ruim 5600 slachtoffers van het Japanse vrachtschip Junyo Maru die was getorpodeerd door een Britse onderzeeboot. De geallieerden hadden de opdracht gekregen om Japanse vrachtschepen te vernietigen die zorgden voor de bevoorrading van Indonesië.

We hebben een aantal bekende muzikanten uit de 'Haagse' popscene gevraagd om een reactie naar aanleiding van het trieste overlijden van Sandra.

Rudy van den Berg (Bennett) van The Motions en Pioniers van de Nederpop laat me weten:    ik kende Sandra natuurlijk al van toen ze nog een meisje van 13 was. Toen traden we weleens op in een zelfde programma. Later nadat ze bij Jos Brink in zijn tv show als zijn assistente optrad heeft mijn vrouw Beppie een paar jaar haar visagie gedaan dus toen zag ik haar vrij vaak de laatste jaren echter niet meer het was zo'n leuk mens we zijn heel erg geschrokken,  heel triest nieuws. R.I.P Sandra

Hans Vermeulen van onder meer Rainbow Train en Sandy Coast schrijft:  Ja schokkend. Ik weet niet wat ik zeggen moet. Sandra, zo levenslustig en dan ineens is ze er niet meer. Niet te bevatten. Ik heb haar bijna mijn hele leven gekend, met haar gewerkt en gezongen en ontzettend veel plezier met haar gehad. Ik zal haar vreselijk missen.

Joop Oonk van The Jumping Jewels:  ik hoorde het op de autoradio en schrok me rot, moest echt even de auto aan de kant zetten om dit te verwerken. Heb veel met haar gewerkt en ben ook nog regelmatig bij haar thuis geweest op de boerderij. Ben ook nog bezig geweest om haar manager te worden, maar daar is helaas niets van gekomen. Sandra:  je hebt ons veel liefde gegeven en velen onder ons hebben genoten van je muzikale successen en je grote TV persoonlijkheid. Ondanks het feit dat je niet meer dagelijks in de belangstelling stond zullen we je verschrikkelijk missen. Rust zacht lieve Sandra

Josée Hoebee van LUV :  ik ben heel erg geschrokken en kan het nauwelijks bevatten. Sandra en ik hadden weer wat meer contact met elkaar en omdat ik weer in Brabant woon zouden we binnenkort weer wat met elkaar afspreken.

Eddy Ouwens schrijft me: Sandra was een goeie vriendin en ik heb haar een tijd geproduceerd ( o.a ook duet met Hans Vermeulen) Ik ben helemaal kapot van dit meer dan slechte nieuws. ze was een fantastische zangeres.

Justine Pelmelay schrijft: Hoor net het vreselijke bericht van het overlijden van mijn lieve collega en vriendin Sandra Reemer. Sandra, waarom zo snel...we hadden nog zo'n een leuk samenzijn....ik huil...ik ga je missen lieve San.. Geen woorden....

Oud muziekmanager en initiatiefnemer van de Hitkrant:  Willem Jan van de Wetering haalt herinneringen op aan haar en schrijft: Sandra is overleden. Wat een vreselijk nieuws. Ondanks dat je weet dat ze ernstig ziek was  hoop je natuurlijk dat ze de ziekte overwint. Dat mocht niet zo zijn. In 1969 vroeg Hans van Hemert me of ik Sandra wilde begeleiden in de publiciteit. Ze had net haar grote hit Story Book Childeren met Andres gemaakt maar Dries had contracten in Duitsland en kon weinig met haar optreden en promotie doen. Vandaar dat ik vaak met haar meeging. Daarna ging ik met Greenfield & Cook aan de slag en traden we vaak met Sandra en Andres op. We bleven contact houden. Sandra heeft veel meegemaakt. Liefde, eenzaamheid, in in de steek gelaten en ultieme blijdschap. Ze was sterk, zelfbewust en betrokken. Een prachtig mens. De laatste tijd was ze spiritueel bewust en en straalde dat ook uit. Ze schitterde in Purper en had veel plannen. Nu is ze niet meer in dit leven. Maar ze leefde bewust en zal in vele harten van ons dat blijven doen.

Zangeres Hilde Marchal schrijft kort en krachtig: Verschrikkelijk!

Klaasje van der Wal vertelt me telefonisch: In onze succesvolle periode met Shocking Blue, begin jaren zeventig, kwamen we Sandra Reemer regelmatig tegen bij optreden in televisiestudio's. We traden dan op in dezelfde muziekprogramma's als Sandra en Andres. Sandra was een hartelijke en lieve vrouw. Ik denk nog met veel plezier terug aan deze onvergetelijke periode.

Peter Kok van Greenfield & Cook laat me telefonisch weten:  Vreselijk nieuws... Sandra Reemer overleden. Ze is 66 jaar geworden. In mijn Greenfield & Cook tijd hebben wij veel met haar en Dries Holten ( Sandra & Andres ) opgetreden overal in het land. Ze was een geweldige zangeres en een lieve vrouw. Ben vaak bij haar thuis geweest en ook bij haar ouders menig rijsttafel genoten, vaak ook met haar broer Franky. Een paar jaar geleden at ik nog met haar in haar prachtige boerderij in het Brabantse dorpje Gemonde. Ze is veel te vroeg heengegaan! Ik wens haar ouders, Franky en rest van haar familie en vrienden veel sterkte in deze moeilijke dagen. R.I.P Sandra.

Componist en muziekproducent Ferdi Bolland reageert geschrokken op de dood van Sandra Reemer met wie hij negen jaar getrouwd was en vertelt aan de Persgroep: ,,Verschrikkelijk. Toen ik hoorde dat ze kanker had, dacht ik misschien te makkelijk aan het feit dat veel mensen daar tegenwoordig van genezen. Dat het terminaal was, wist ik niet. Dit komt best als een klap.''

Rosy Pereira zong na Sandra met Dries Holten in het duo Rosy en Andres. Ze schrijft me:  Toen Sandra en ik elkaar voor de eerste keer ontmoetten, in het begin van Rosy & Andres, waren we beiden nogal verlegen tegenover elkaar. We zagen elkaar voor de tweede keer tijdens de voorronde van het Eurovisie Songfestival in Hotel Bel Air te Den Haag waar ook collega's Bolland & Bolland, Lucifer, Spooky & Sue aan deelnamen. Met z'n allen verbleven we 5 dagenlang in hetzelfde hotel vanwege de repetities met het Metropool Orkest en de TV opnamen. Sandra won de voorronde van het Eurovisie Songfetival met 'The Party's Over Now' en ik was heel blij voor haar. We zijn elkaar bij TV opnamen en optredens nog tegengekomen, maar het was niet zo dat we bij elkaar op de koffie kwamen hoor. Ik heb Sandra altijd sympathiek gevonden en ik ben heel erg geschrokken en verdrietig toen ik hoorde dat ze vandaag is gestorven. Wat vreselijk dat haar ouders haar moeten overleven; ik ken haar schattige moeder, die ik heel erg bewonder en heb met haar zulke leuke gesprekken gehad, een lieve, mooie rustige vrouw.
Ook langs deze weg wil ik Sandra's familie, en in het bijzonder haar ouders, mijn innige medeleven betuigen en hen veel kracht en troost wensen met het grote verlies van hun lieve dochter. Ze zal in mijn hart bewaard blijven.  Rust zacht, lieve Sandra!

SELAMAT JALAN, SANDRA REEMER Dank je voor je muziek, je persoonlijkheid en je inzet voor de Indische gemeenschap.

Reageer op dit nieuws 3
Meer berichten