Logo deposthoorn.nl


Rabia EL Yalte en enkele boze bewoners maken gebruik van hun spreekrecht in de commissievergadering met ondersteuning van gemeenteraadslid Rajesh Ramnewash/Foto: Kim Bosch
Rabia EL Yalte en enkele boze bewoners maken gebruik van hun spreekrecht in de commissievergadering met ondersteuning van gemeenteraadslid Rajesh Ramnewash/Foto: Kim Bosch (Foto: Kim Bosch)

Boze bewoners spreken over schimmel

Schokkende verhalen afgelopen donderdag tijdens een commissievergadering op het stadhuis. Rabia El Yalte van bewonersorganisatie Stichting De Paraplu en verschillende bewoners uit de Schilderswijk en Transvaal vertelden over schimmel en andere klachten in hun woningen.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – "Rabia beschrijft een concrete situatie: "In het huis van een gezin met zes kinderen constateren we vocht en schimmel aan de muur maar ook slakken en zilvervisjes. De GGD is ingeschakeld vanwege chronische longziekten bij de jeugdigen. In plaats van een nieuw ventilatiesysteem plaatst de woningbouwvereniging een grote buis. Dat ding loopt zichtbaar dwars door de keuken naar de gang en het toilet en zo door naar de badkamer." Met De Paraplu heeft Rabia vanaf 2015 samen met andere vrijwilligers bijna 1000 bezoeken gebracht aan woningen in de Schilderswijk om burgers te informeren over het schimmelprobleem. Meestal is er sprake van constructiefouten aan de woning constateert De Paraplu. In dat geval moet de woningbouwvereniging het probleem aanpakken maar dit laat te wensen over. "Ik vraag u om extra aandacht hiervoor", zegt Rabia aan verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller. Moeder en dochter Soussi hebben al 3 jaar last van schimmel in hun woning aan de Bloemfonteinstraat. "Een team van onze corporatie is langs gekomen en ze hebben spullen bij ons in de woonkamer achter gelaten. We hebben 5 dagen gewacht en in de tussentijd kunnen we niet weg want als ze aanbellen en we zijn er niet krijgen we een boete. Maar zelf kunnen ze gewoon wegblijven zonder enige verdere uitleg. Het is absurd", zegt dochter Aicha Soussi verontwaardigd. "Als ze dan eindelijk aan de slag gaan verven ze gewoon over de schimmel heen. Bovendien vinden ze dat wij dat moeten betalen terwijl het probleem niet door ons is veroorzaakt." Ook buurvrouw Roepa Mati heeft last van schimmel in haar woning. "Ik ben het helemaal zat", zegt ze tijdens een emotioneel betoog. Malika Hassany uit de Jan Tooropstraat heeft al bijna 5 jaar last van schimmel in haar huis . "Mijn kind en ik hebben hierdoor last van astma maar de woningbouwvereniging neemt ons niet serieus", zegt ze. De woning van meneer Jagesar uit de Van Bassenstraat is ondergelopen door een kapotte cv-ketel. Vooralsnog merkt hij alleen maar weerstand van zijn woningcorporatie. Alle vertegenwoordigers van de Haagse politieke partijen in de raad reageerden begripvol op de vaak aangrijpende betogen. Maar wat doen ze verder? Wethouder Joris Wijsmuller staat vooralsnog op het standpunt dat hij eerst een stevig gesprek wil houden met de corporaties.

Tanja Verkaik
Reageer als eerste
Meer berichten