Logo deposthoorn.nl


Hollands Spoor wordt minder eng

Tot de gemeente wakker werd, was Hollands Spoor een beetje ongure plek. De poging om de Stationsweg aan de zonkant te pimpen met terrasjes mag geslaagd worden genoemd. Er komt nog meer. Het gemeentebestuur wil de 'Loper Oude Centrum' in 2018 autoluw te maken. Het plan ligt ter inzage. Deze stadsentree die het (internationale) treinstation Holland Spoor verbindt met de binnenstad wordt aldus de gemeente: "een prettiger verblijfsplek én route voor voetgangers en fietsers, waar de auto te gast is."

DEN HAAG - De herinrichting van deze stadsentree zorgt ervoor dat de mensen die op Holland Spoor aankomen 'gemakkelijk en veilig naar de binnenstad kunnen lopen en fietsen', aldus wethouder Boudewijn Revis: "Een stadsentree is niet alleen de plek waar je de stad binnenkomt, maar waar je de stad ook weer verlaat. Deze herinnering moet positief zijn, zodat je denkt; ik wil nog een keer naar Den Haag. De herinrichting gaat daarvoor zorgen. En daarbij maakt de Loper de buurt zelf ook tot een leukere bestemming om naartoe te gaan."

Het college investeert in totaal 7,5 miljoen euro in de buitenruimte van het Oude Centrum. Hiervan wordt, naast de herinrichting van de Loper Oude Centrum, ook flink geïnvesteerd in vergroening van de wijk op basis van een ideeënwedstrijd. Revis: "De investeringen trekken ook weer particuliere investeerders aan. Zo zorgen we er samen voor dat ook dit gedeelte van Den Haag echt weer tot zijn recht komt als interessant en karakteristiek deel van de binnenstad."
De Loper Oude Centrum krijgt in samenhang met enkele verkeersmaatregelen een 30-km-inrichting. Daarnaast wordt de Loper groener doordat aan een zijde van de Wagenstraat een bomenrij wordt toegevoegd en komt er aan de meest zonnige zijde van de Stationsweg een 'strook' waarin bomen worden voorzien van groene hagen, circa 30 hoogwaardige bloembakken, afvalbakken en zitbanken, 'zodat het voor de mensen nog aangenamer wordt om daar te verblijven'. Ook komen er circa 200 extra fietsbeugels bij. Daarnaast krijgen de historische gevels rond de Wagenbrug en belangrijke panden extra aandacht door betere verlichting. De rode lampions blijven in Chinatown gehandhaafd.Het doorgaand verkeer tussen de Schilderswijk en de Stationsbuurt wordt geweerd. Een groot gedeelte van het verkeer zal over de Centrumring worden geleid.
Dit plan is ter inzage gelegd van 31 mei tot 12 juli 2017. In deze periode wordt er een inloopbijeenkomst georganiseerd en kunnen de betrokkenen hun zienswijze indienen.

Tanja Verkaik
Reageer als eerste
Meer berichten