Logo deposthoorn.nl


Tandarts Amelia Pazera op de grens van Rijswijk en Den Haag/ Foto: Kim Bosch
Tandarts Amelia Pazera op de grens van Rijswijk en Den Haag/ Foto: Kim Bosch (Foto: Kim Bosch)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (39): "Ik ben naar Nederland verhuist voor de liefde"

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Amelia Pazera uit Naglowice, Polen.

Den Haag – Amelia is 7 maanden in Nederland en werkt sinds begin mei als tandarts bij Budget Dent, een nieuwe praktijk op de Haagweg nummer 1, vlak bij de grens van Den Haag en Rijswijk. "Ik doe alle behandelingen voor kinderen en volwassenen maar bij zeer moeilijke situaties verwijs ik door naar een specialist. Meestal voel ik me 'happy' als ik het resultaat van mijn werk zie maar omdat ik me erg betrokken voel bij mijn patiënten neem ik het werk soms mee naar huis en blijf ik aan hen denken. Daar moet ik nog een goede balans in zien te vinden", vertelt ze. Een nieuwe stad, een nieuwe taal, nieuwe mensen en andere indrukken. Hoezo? "Ik ben naar Nederland verhuist voor de liefde", zegt ze. "Voor mij is dit een grote stap want ik had een goed leven in Polen met een eigen tandartspraktijk en veel mogelijkheden om te groeien in mijn professie. Wat betreft mijn vakgebied en daarbuiten had ik daar ook veel steun van mijn familie die vooral uit medici bestaat." Haar uiteenzetting klinkt als het verhaal van een jonge vrouw die de waarde van de liefde onderkent maar nooit haar zelfstandigheid zal opgeven. "Dus ik hoop dat je begrijpt dat ik soms twijfel of ik de juiste keus heb gemaakt", voegt ze er aan toe. Over één ding heeft Amelia echter geen enkele aarzeling. "Ik wist niet zeker hoe ik Den Haag zou ervaren maar ik vind het een schone en veilige stad,' zegt ze. "Ik heb een intensieve cursus Nederlands gevolgd bij Dutch for Expats op het Sweelinckplein want ik vind dat je uit respect voor het land waar je woont zo snel mogelijk de taal moet leren." Dan komt ze met een ontboezeming. "In het Pools noemen we deze stad Haga", zegt ze. Dat komt uw verslaggever wel erg bekend voor. Even later barst ze in lachen uit als ze doorkrijgt dat de uitspraak en de spelling in het Pools nagenoeg hetzelfde is als in het Surinaams. "Dat is grappig", zegt ze. Net zo blij wordt ze overigens van bioscoop Pathé in Scheveningen. "Ik kom er graag want daarna heb je de mogelijkheid om te wandelen op het strand of iets te gaan eten in bijvoorbeeld Palace Promenade", besluit Amelia.

Tegenbezoek

"Reis naar het museum van Mikolaj Rej (1505-1569), de vader van de Poolse literatuur. Hij was de eerste die zich niets aantrok van een verbod door bezetters van ons land om in het Pools te publiceren", zegt Amelia.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox