Logo deposthoorn.nl


Sportwethouder Rabin Badewsingh samen met Frans van de Ven, hoofd sportbeleid van de gemeente Den Haag. Foto: Tanja Verkaik
Sportwethouder Rabin Badewsingh samen met Frans van de Ven, hoofd sportbeleid van de gemeente Den Haag. Foto: Tanja Verkaik

Gratis feest in Sportcampus op 1 juli

De totstandkoming van Sportcampus Zuiderpark heeft een aanloop gehad van 10 jaar. Vandaag, op woensdag 14 juni, wordt het complex met tal van sporthallen en onderwijsfaciliteiten, officieel geopend door burgemeester Pauline Krikke. Sportwethouder Rabin Baldewsingh heeft maar één woord voor de nieuwe Sportcampus: "Wow!" En hij heeft een nieuwtje. "Op 1 juli vanaf 20.00 vindt er een gratis culturele opening plaats. Het Metropole Orkest treedt op met onder meer het Westlandse koor Kwekers uit de Kunst en diverse 'special guests'. De buurt (omgeving Zuiderpark) heeft het eerste recht op kaarten. Maar iedereen is natuurlijk welkom." Na afloop is er vuurwerk. Meld je snel aan voor gratis kaarten via Sportcampus Zuiderpark op Facebook of via sportcampus.eventbrite.nl. Op is op.

DEN HAAG - Baldewsingh is erg te spreken over de nieuwste aanwinst van Den Haag. "Er is een parel toegevoegd aan de stad. Het is een heel mooi gebouw en dat kun je niet van alle gebouwen in Den Haag zeggen." Is Den Haag nu een volwaardige topsportstad? "Daar zeg ik volmondig 'ja' op. We vallen op in Boedapest, we vallen op in Parijs en in Rio. Er zijn Olympische medailles in Den Haag geboren. Met evenementen als het WK Beachvolleybal, Olympic Experience en het WK Hockey hebben we laten zien dat wij grote sportevenementen aankunnen. De Olympic Experience alleen al heeft 102.000 mensen getrokken." De afgelopen jaren heeft de gemeente sport ruim baan gegeven, vaak met de focus op de kust. "Een schot in de roos, we hebben onze kracht laten zien. Op 1 juli krijgt Den Haag vanuit NOC*NSF het hoofdkantoor van het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) voor de regio. Dat betekent onder meer dat bonden die zich voorbereiden op de Olympische Spelen zich bij ons kunnen melden om met hun talenten te komen trainen", legt hoofd sportzaken Frans van de Ven uit. "De Sportcampus biedt al ruimte aan sporttalent, maar het kunnen er veel meer gaan worden."
Sportcampus Zuiderpark is een multifunctioneel sportcomplex waar topsport, breedtesport- en onderwijs onder één dak zitten. De laag rvs-platen aan de gevel springt in het oog en zorgt voor een apart effect als het licht erop valt. "Het doet me denken aan Panorama Mesdag. Door het glazen dak verandert daar ook steeds het licht en ziet het er steeds weer anders uit." De Sportcampus is meer dan 'looks', het is een duurzaam gebouw dat van alle snufjes is voorzien, zoals zonnepanelen, een groen dak en warmte-en koude opslag. "Het groene dak houdt water iets langer vast, zodat het riool niet overloopt. Ook trekt het allerlei fauna aan", legt Baldewsingh uit.
De sportcampus bevat indoor beachvelden, een dubbele breedtesporthal, een turnhal, een grote topsporthal, 21 college-, instructie- en practicumzalen, een danszaal en een dojo. De topsporthal biedt maar liefst plaats aan 3.500 toeschouwers. Na de zomervakantie wordt de Sportcampus ook de thuisbasis van de HALO, Sportkunde en International Sport Management van de Haagse Hogeschool en de opleiding Lifestyle, Sport en Bewegen van ROC Mondriaan. "Er lopen straks zo'n 1300 studenten rond." Ondanks een kleine vertraging van drie maanden van de bouwwerkzaamheden, 'de elementen werkten niet altijd mee', is de begrote 73 miljoen euro niet overschreden. "Budgettair zijn we niet in de vangrails gevlogen. Er staat nu een gebouw dat zeker vijftig jaar meegaat." Over de samenwerking met mede-eigenaren Mondriaan en de Haagse Hogeschool is Baldewsingh erg te spreken. De gemeente investeerde 47 miljoen euro, waarvan een groot deel uit het krachtwijkenbudget, de Haagse Hogeschool 21 miljoen en ROC Mondriaan de overige 5 miljoen euro. Het gemeentebestuur heeft in 2006 heel bewust gekozen om zich te manifesteren als sportstad. Baldewsingh blikt terug. "De gemeente wilde de sportfunctie van het Zuiderpark behouden na het vertrek van ADO Den Haag naar de oksel van het Prins Clausplein. Daarnaast verdwenen de Houtrusthallen en geeft de Sportcampus de hele wijk een lift. Dat laatste zie je nu al. Mensen van allerlei culturen zag ik vorige week al joggen in de ring om de Sportcampus. De wijk zal straks meegenieten van de talentvolle studenten." Daarnaast staan er al grote evenementen op de agenda van het sportcomplex. Te beginnen met de FIVB World Tour Beachvolleybal en FIVB World League Volleybal van 15 tot 18 juni. Daarna vindt op 1 juli de finale van de Stadsspelen plaats. Van 15 tot 17 september vindt de Davis Cup plaats en van 17 tot 19 november de Grand Prix Judo. Nu nog een bijnaam. Ooievaarsnest?

Reageer als eerste
Meer berichten