Logo deposthoorn.nl


Foto: Jos van Leeuwen

Banketbakkerij Gordijn gaat sluiten

De laatste oer-Hollandse bakker uit de Wagenstraat en omgeving houdt er per 1 juli definitief mee op. "We gaan met pensioen", zegt eigenaar Koos den Heijer die in 1990 de zaak overnam en nog heeft gewerkt met oprichter opa (Gerard) Gordijn. "Bij hem ben ik als leerling begonnen en ik werk hier nu 52 jaar. Mijn vrouw Joke werkt hier 27 jaar."

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – De veranderde samenstelling van de bevolking en het wegtrekken van veel witte Hagenaars uit de wijk is voor Koos en Joke nooit een probleem geweest. "We zijn er altijd van uit gegaan dat iedereen hier welkom is", zegt Joke. Sommige klanten kunnen echter niet genoeg krijgen van het lekkere gebak en komen speciaal terug. "Er is zelfs een mevrouw die een keer per maand uit Apeldoorn naar ons toe reist voor onze tompouce", zegt Koos. Hij vertelt iets meer over dit product: "Veel mensen denken dat een tompouce standaard roze is van boven maar wij hebben vanaf het begin gele banketbakkersroom gebruikt. De korstplakken maken we van roomboterdeeg en we glazuren hem af met mokka fondant."

Bloeiperiode

Met het verdwijnen van deze kleine middenstander lijkt ook de laatste getuige te vertrekken van de bloeiperiode van de Wagenstraat en omgeving. "Die lag voor de komst van het Centraal Station in 1973 en het wegtrekken van de grote bedrijven", zegt Koos. "Hollands Spoor was toentertijd het enige treinstation van de stad en veel mensen liepen van en naar die plek via onze straat. Onze klandizie nam verder af toen de Staatsdrukkerij en het Girokantoor werden opgeheven en daarna de Belastingdienst vertrok."

Gemeente Den Haag

Maar er is nog een boosdoener en Koos en Joke zijn daar stellig over. "De gemeente Den Haag. Hun beleid is onvriendelijk voor kleine middenstanders", zeggen ze bijna in koor. Joke geeft een voorbeeld. "Aan de buitengevel hadden we een mooie verlichtingsbalk gemaakt. De Welstandscommissie vond dat hij iets te lang was. Dat ding hing nota bene over onze eigen voordeur. Al 5 jaar", zegt ze verontwaardigd. "Als wij het er niet vanaf haalden zouden zij het doen maar dan wel voor 3000 euro." Erg ontevreden zijn ze over het verkeerscirculatieplan uit 2009 waarbij de binnenstad met elektrisch beweegbare paaltjes autoluw werd gemaakt. "We zijn gewoon niet meer bereikbaar. Het ergste was toen de Paviljoensgracht werd afgesloten", zegt Koos. Iets schiet hem te binnen en hij wordt nog steeds boos als hij eraan denkt. "De gemeente stond een Koerdische demonstratie toe in 1999 en alle winkelruiten in onze straat werden door de demonstranten aan diggelen geslagen. Burgemeester Deetman kwam daarna huichelachtig vragen of we goed zijn verzekerd maar hij bood verder geen hulp aan. Ik wil elke keer weer mijn best doen en dat doe ik tot de laatste dag lachend, maar als je als kleine ondernemer zo wordt tegengewerkt houdt het op", besluit Koos.

Weg uit Den Haag

"We gaan ook echt weg uit Den Haag", zegt Koos. "We hebben lopen filosoferen en we vinden dat de gemeente niet goed bezig is. "Het gaat hier alleen maar om het Openbaar Vervoer, horeca, supermarkten en warenhuizen. De kleine ondernemer draaien ze gewoon de nek om."

Vertrokken bakkers

Uit de Wagenstraat en omgeving zijn al veel bakkerijen vertrokken. Onder meer Engelhart, Polak, Steenbeek, Budding, Duitemeijer en Van't Hout. "Wij waren de laatste en wat we gaan doen weten we nog niet", zegt Joke. "Misschien vrijwilligerswerk op scholen", zegt Koos. "Kinderen het vak bijbrengen. Dat zou ik echt leuk vinden."

Reageer op dit nieuws 2
Meer berichten