Logo deposthoorn.nl


Van links naar rechts, Wouter Paijmans, Fenna Lampe en Jules van de Langenberg
Van links naar rechts, Wouter Paijmans, Fenna Lampe en Jules van de Langenberg (Foto: Jos van Leeuwen)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (41): "Van cultuur naar natuur."

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Fenna Lampe uit Breda, Wouter Paijmans uit Loon op Zand en Jules van de Langenberg uit Lennisheuvel.

Den Haag – Eigenlijk wonen ze alle drie in Amsterdam maar trots zijn op je oorsprong geldt, voor zover ik weet, voor elke Brabander dus ook voor hen. Na 10 minuten vraagt uw verslaggever naar de relatie tussen deze bezoekers aan onze stad. "Dat vragen we ons ook af", grapt Fenna en ze lacht hartelijk om haar eigen grap. Zijn ze het nog een beetje aan het uitzoeken? "Nee, Wouter en ik zijn huisgenoten en we hebben verkering", zegt ze. Wouter knikt. Wouter en ik waren al eerder bevriend", zegt Jules. Wouter knikt opnieuw. Samen gaan ze een modeshow bezoeken in De Electriciteitsfabriek . "Gehouden door de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst", zegt Fenna. "Maar eerst gaan we iets eten bij een restaurant aan de Regentesselaan." Wouter is een stille man, zo blijkt. Bedachtzaam en vriendelijk. Kunstenaar. "Schilderend, beeldend", zegt hij voorzichtig (Zijn werk staat onder meer in de Tweede Kamer). Fenna is afgestudeerd museoloog. Jules is tentoonstellingsmaker. In onze stad zijn ze overigens allemaal al eerder geweest. "Vroeger kwam ik met mijn ouders altijd naar Den Haag voor de musea", zegt Fenna. Tegenwoordig wonen ook vrienden van mij hier. Maar regelmatig als ik een bezoek breng ga ik naar het Gemeentemuseum en daarna naar het strand. Dat is voor mij Den Haag. Van cultuur naar natuur." Jules denkt dan vooral aan Jury Veerman. "Dat is een jonge kunstenaar die voor de Hofvijfer de Alarmsymfonie heeft gebracht, een performance met een enorm orkest en een koor. Het was een protest tegen de bezuinigingen in de cultuursector", vertelt hij. "Verder werk ik wel eens met een aantal ontwerpers die hier in de stad een studio hebben. Bijvoorbeeld Marsdiep." Wouter heeft ook een 'hotspot'. "De oude bibliotheek van de Tweede Kamer", zegt hij. "Hij staat op het Binnenhof in een ruimte met een plafond van bijna 8 meter hoog en je vindt er boeken met alles wat gezegd is het parlement."

Tegenbezoek?

Reis naar Breda en volg in een half uur de fietsroute die helemaal langs de Brede AA loopt naar Meerseldreef in België", zegt Fenna.

"In Lennisheuvel zit het boerenbedrijf van de familie Baaijens", zegt Jules. "Die hebben hun boerderijschuur verbouwd tot een café. Dat is nu de culturele hotspot van het dorp."

"Bezoek de zandverstuiving 'Loonse en Drunense duinen' in Loon op Zand", zegt Wouter. Stamt uit de ijstijd. Een soort strand zonder zee."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox