Logo deposthoorn.nl


Van Links naar rechts: Rabia El Yalte, Arjen Dubbelaar, Rajesch Ramnewash, Denise Rifaela en Martijn Balster/ Foto Kim Bosch.
Van Links naar rechts: Rabia El Yalte, Arjen Dubbelaar, Rajesch Ramnewash, Denise Rifaela en Martijn Balster/ Foto Kim Bosch. (Foto: Kim Bosch)

Schimmel in huurwoning? Bel de Pandbrigade!

Alle partijen in de gemeenteraad hebben afgelopen donderdag ingestemd met een motie van Rajesh Ramnewash (PvdA), dat huurders de Pandbrigade mogen inschakelen als ze last hebben van schimmel in hun sociale huurwoning. Ook is de raad unaniem akkoord gegaan met een plan van Arjen Dubbelaar (Groep de Mos/Ouderenpartij) en de PvdA om een proef te starten met een woning APK. Denise Rifaela, initiatiefneemster van het huurderverzet in Moerwijk, Rabia El Yalte van Stichting De Paraplu en de twee motie-indieners geven een reactie op de doorbraak.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – "Ik zit gewoon na te genieten", zegt Denise. "Het is gewoon geweldig dit resultaat na jarenlang strijden." Dan valt er een stilte en even later pinkt ze een traantje weg. Dan zegt ze. "Hier zitten we al lang op te wachten. Het gaat om schimmel en vocht in de woningen, dingen waardoor vooral kinderen ziek worden. Daar komt hopelijk nu snel een einde aan." Rabia is net zo opgetogen. "Een fijn resultaat", zegt ze. "Vooral blij ben ik omdat de bewoners eindelijk gehoord worden." Ze wijst nog even op het belang van Stichting De Paraplu. "Officieel ga ik met onze vrijwilligers al 3 jaar van deur tot deur in de Schilderswijk om de problemen met schimmel te inventariseren en oplossingen aan te dragen", vertelt ze. "Onofficieel zijn we al bijna 6 jaar bezig."

De twee motie-indieners zitten gebroederlijk aan een tafeltje bij elkaar. "Voor het eerst dat er nu echt actie komt vanuit de gemeente als de corporaties het laten afweten", zegt Rajesh. "We nemen nu met alle politieke partijen het heft in handen want genoeg is genoeg. Ik ben echt ontzettend blij en trots op mijn collega's in de raad en op voorvechters daarbuiten, zoals Denise en Rabia. Het gaat onder meer om de gezondheid van kinderen en dat verdient absoluut topprioriteit."

Woning APK

Arjen legt met een simpel voorbeeld uit hoe hij tegen achterstallig onderhoud van de woningen van corporaties aankijkt. "Bij het kopen van een huis of een auto doen we wellicht de kostbaarste uitgaven van ons leven. Waarom accepteren we dat we elk jaar een auto ouder dan 3 jaar moeten laten keuren maar dat een woning van een corporatie, na de oplevering, nooit meer nagekeken hoeft te worden? Ik snap dat niet", zegt hij. Dan gaat hij nog even in op de behaalde resultaten. "In een paar stappen maakt de lokale politiek vorderingen zodat straks iedereen in Den Haag een goede woning heeft. Ik vind het geweldig", zegt hij. Over de concrete uitvoering wordt de komende tijd gesproken.

Reageer als eerste
Meer berichten