Zomerschoonmaak Panorama Mesdag van start

Bij Panorama Mesdag is vandaag, vrijdag 7 juli, de zomerschoonmaak van het panoramadoek van start gegaan. Drie maanden lang zullen drie restauratoren 1.340 vierkante meter doek van vuil ontdoen.

Den Haag - De laatste keer was in de jaren negentig. In de afgelopen decennia zijn stof en roetdeeltjes op het doek neergedwarreld. Het schoonmaakproces bestaat uit drie stappen: de laag stof wordt verwijderd met een speciale stofzuiger. Vervolgens wordt met een daarvoor geschikte spons vettige roetdeeltjes weggehaald. Deze spons rult het vuil op, als een gum. Daarna veegt een zachte kwast deze deeltjes weg. Zo worden de kleuren van het doek weer teruggebracht in hun oorspronkelijke, heldere staat. Dankzij deze behandeling zijn het doek en de verf weer beter beschermd tegen toekomstig vuil.

De bezoekers krijgen drie maanden lang een bijzonder kijkje in de keuken. Door de optische illusie waant de bezoeker zich op het Seinpostduin met uitzicht over het Scheveningen van 1881, maar tegelijkertijd kunnen ze schakelen naar de restauratoren die, dichtbij het doek, er als reuzen uitzien. Een unieke ervaring die maar eens in de twintig jaar te zien is.

Daarnaast is er een tijdelijke tentoonstelling ingericht waar bezoekers, aan de hand van archiefstukken, een presentatie zien over het maakproces van Panorama Mesdag. De film over de restauratie uit de jaren negentig is hier ook te bezichtigen.

Het schoonmaken van het doek duurt net zolang als de tijd die Mesdag en zijn helpers in 1881 nodig hadden voor het schilderen ervan. De restauratie van het Panoramadoek is te zien op werkdagen gedurende de openingstijden van het museum.

Meer berichten