Logo deposthoorn.nl


Berry Albers laat 18 boeken! signeren
Berry Albers laat 18 boeken! signeren (Foto: Joop Schutte)

Golden Earring in 50 songs, geslaagde nieuwe biografie over de band

De naam van Haagse trots 'Golden Earring' heeft zich diep genesteld in het collectieve muziekbewustzijn van veel Nederlanders. Golden Earring is de creatiefste en vitaalste rockgroep van Nederland.De band is een van de pijlers van onze nationale culturele identiteit en ze behoren tot de allergrootsten uit de Nederlandse cultuur.  Grote woorden voor een grote band.  Vorige week zondag was boekhandel Paagman in de Haagse binnenstad het decor van een boeiende gebeurtenis. Het boek 'Golden Earring' in 50 songs werd uitgereikt aan bassist Rinus Gerritsen. Schrijver van het boek is Maarten Steenmeijer. Hij is in het dagelijks leven hoogleraar Spaanse letterkunde en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen en al sinds zijn vroege jeugd een gepassioneerd liefhebber van Golden Earring(s).  Het wordt een bijzondere middag. Ook Barry Hay, oud bandlid Peter de Ronde en Jan Rot zijn aanwezig bij de boekpresentatie. Hij laat een vertaling horen van de Golden Earring klassieker uit 1968 'Just a little bit of piece in my heart' 

tekst: Martin Reitsma - fotografie Joop Schutte

Het is druk. Ten overstaan van een aantal 'hardcore' fans van Golden Earring houdt Rinus een toespraak. Hoewel hij zegt geen geboren spreker te zijn,  gaat hem ook deze toespraak weer uitstekend af.  Anekdotes volgen, doorspekt met humor, kwinkslagen en een stralende glimlach vertelt hij:  'als je heel lang in een band zit is het net of je al lang met elkaar getrouwd bent. Dan ga je de dingen waar je elkaar om bewondert heel gewoon vinden.  Je spreekt het dan niet meer uit, zo van jeetje wat ben jij goed! Vervolgens doe je sessies met andere muzikanten en spreekt het dan wel uit'

'Zit je bijna een halve eeuw met elkaar in de band, heb je nog zo'n lol met elkaar'

Rinus vervolgt: 'We hadden recent een optreden met de Earring in Eindhoven, belt Cees me onderweg - hé Rinus heb je Diclofenac bij je?  Ja, maar waarom?  Ik kan mijn arm niet meer optillen! - Oh, hoe doe je dat dan straks?  Nou eh ik hoef mijn armen toch niet zo hoog op te tillen!  Later die avond gaat Cesar al drummend als vanouds uit zijn dak. Hij heeft 't gered maar moest vooraf nog wel wat pillen slikken.  Barry ging die avond met de trein naar Eindhoven. Na het optreden, het was al nacht,  reed hij met mij via Utrecht terug naar Amsterdam.   Heb ik onderweg toch mijn oordoppen maar weer ingedaan.  Wat een energie heeft die man, die houdt niet op, oorverdovend. Heel gezellig, we lachen ons gek.  Anderhalf uur rijden met hem voelt als een kwartier. Hebben we het onder meer over onze tijd in Amerika.  De ene helft van de band wilde wel in Amerika blijven, Cees en Barry hadden in die tijd niet echt een gezinsleven, de andere helft koos toch voor een verblijf rond de Haagse toren.  Zegt Barry;  je kunt van een Nederlandse koe nou eenmaal geen Amerikaans paard maken. Het tekent de sfeer, zit je bijna een halve eeuw met elkaar in de band, heb je nog zo'n lol met elkaar.

Over het boek: 'je wordt ouder en dan komt alles van vroeger weer terug. Je leest het boek en denkt;  jezus heb ik dat allemaal meegemaakt? Ja, dan ga je het ook weer zien als iets heel moois en bijzonder'  Ik heb Maarten diverse keren gesproken, hij is een observeerder,  Maarten ziet tijdens onze optredens dingen die het publiek niet ziet. Zoals die keer dat George niet in zijn " comfortzone" zat.  '  Op het podium blijven de teksten voor mij onderbelicht. Je gaat helemaal op in die ene basriff, concentreert je op die groove. Als die twee - Barry en George - dan gaan zingen dan ontgaan de teksten me nogal eens.  Als ik die dan teruglees in dit boek denk ik: wat een goede teksten zijn dat eigenlijk!

Rinus bedankt de auteur voor het boek en zegt: ' Maarten is dan wel fan van ons maar hij is ook kritisch, kan ik erg waarderen. Als je het boek leest zie je af en toe ook een kritische noot en dat vind ik OK!'
De aanwezige fans laten vervolgens hun boek signeren door beide rockiconen. Dit geeft het boek immers zoveel  extra gevoelswaarde. Berry Albers is al 'levenslang' fan van de band en koopt groot in. In haar armen maar liefst 18 boeken die allen gesigneerd moeten worden. Er is veel vraag naar het boek. Ze koopt gelijk voor bekenden die niet aanwezig kunnen zijn deze middag. De mannen signeren met een brede glimlach alle aangeboden boeken.  Fotograaf en Earringfan Joop Schutte legt het allemaal vast, een aantal van zijn foto's kunt u zien bij dit artikel.

Steenmeijer neemt je mee op een muzikale reis door alle levensfases van Golden Earring

Golden Earring in 50 songs, biografie van een band,  is het fascinerende verhaal van de band.  In het boek worden vijftig liedjes van de band voor het voetlicht gebracht, waaronder de megahits Radar Love en Twilight Zone die het ook in de States zo goed deden. 
De auteur schreef al eerder een boeiend boek over de band 'Rock die niet roest'

Steenmeijer: ,,Het boek gaat over de vijftig belangrijkste en mooiste liedjes van Golden Earring. Elk liedje heeft een eigen hoofdstuk. Het is dus heel erg op de muziek gericht, een jukebox eigenlijk. Tegelijkertijd vormen die vijftig hoofdstukken ook een geheel en daarmee een biografie. Het boek beschrijft dus ook de geschiedenis. Je krijgt twee boeken voor de prijs van één."
,,Het boek neemt je mee in de geschiedenis van Golden Earring. Ze bestaan sinds 1961 en zijn daarmee een van de langst bestaande rockbands ter wereld. Verder plaats ik de muziek ook in de context van verschillende periodes. Ik vertel door wie de band is beïnvloed en de invloed van de groep op anderen."
Popmuziek is mijn eerste grote liefde.  Als ik bijvoorbeeld een van mijn favorieten 'Angel' hoort dan gaat er een stoot adrenaline door me heen. Je krijgt vleugels.  Ik heb de band nu zo'n 50 keer gezien.  Aan de totstandkoming van het boek ging een uitgebreide en jarenlange research vooraf.

Schrijver dezes heeft het boek bijna in een adem uitgelezen en beveelt het dan ook aan.  Het is een schitterende biografie waarin je niet alleen heel veel komt te weten over de teksten en de totstandkoming van de songs, maar ook veel boeiende feiten kunt lezen over de leden en hun band. 
Heerlijke muziekverhalen over wat muziek met je kan doen, welke invloed het op ons leven kan hebben.  Steenmeijer neemt je mee op een muzikale reis door alle levensfases van Golden Earring.  Van dit boek krijg je zin om je eigen Earringcollectie weer eens uitgebreid te beluisteren.

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten