Logo deposthoorn.nl


Rob Vondracek van het Haags Pop Centrum, heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. (Foto: Jos van Leeuwen)
Rob Vondracek van het Haags Pop Centrum, heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. (Foto: Jos van Leeuwen) (Foto: Jos van Leeuwen)

Rob Vondracek stopt als directeur van het Haags Pop Centrum

Rob Vondracek is per 1 juli geen directeur meer van het Haags Pop Centrum (HPC), een functie die hij bijna 20 jaar heeft ingevuld. "Ik ga verder bij deze organisatie als artistiek coördinator. Hierbij ben ik verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met popmuziekbeleid, talentontwikkeling en programmering. De bedrijfsvoering, zoals het aannemen van personeel en andere formele besluiten, is nu in handen van Bert Winter. Een kundig man met veel ervaring en een muziekachtergrond", zegt Rob.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Muziek was voor Rob de belangrijkste reden om ooit bij het HPC te gaan werken. "Ik kon van mijn hobby mijn beroep maken", vertelt hij. "Verder vond ik het aantrekkelijk om met bandjes en muzikanten aan de slag te gaan. Ik werd er niet gelukkig van om 90 procent van mijn tijd te spenderen aan bijvoorbeeld vergaderen of problemen oplossen." Toch heeft hij dat heel lang gedaan. "Op een gegeven moment kwam ik tot inkeer en ik vroeg me af of ik er nog plezier in had", zegt hij hierover.

De focus verleggen en gaan doen waar je goed in bent heeft behalve met zijn persoonlijke voorkeur wellicht ook te maken met de ontwikkeling van het HPC. "De afgelopen jaren hebben we het roer omgegooid en zijn we ons gaan richten op onze kerntaak", zegt Rob. "Uiteindelijk is dat het ondersteunen en faciliteren van popmuzikanten. Die waaier aan andere activiteiten, zoals het organiseren van veel festivals, hebben we weggedaan." Door de groei van de organisatie is er een nieuwe structuur ontstaan met 4 kernen. HPC-musicsupport, HPC-faciliteiten, HPC-projects en SubMarine. De laatste is een platform voor alternatieve popmuziek en underground cultuur.

Heel enthousiast is Rob over HPC-musicsupport. "Het is een talentontwikkelingsproject en het loopt als een speer", vertelt hij. "We hebben al bijna 70 aanmeldingen uit allerlei culturen. Van r&b tot hiphop tot dance en nog meer." Wat kan HPC in dit geval concreet voor Haagse muzikanten betekenen? "Iedereen die zich bij ons inschrijft krijgt een persoonlijk gesprek. Vervolgens kunnen ze een aanvraag indienen voor ondersteuning op financieel gebied en coaching", zegt Rob. "Verder geven we adviezen over marketing en programmering. Bijvoorbeeld over de vraag: hoe kom ik in het programma te staan van een festival."

Rob wil nog even iets kwijt. "Ik vind schrijven ook leuk dus wellicht komt er een boek over mijn werk. Want het HPC is het begin van de keten voor talenten, stromingen en initiatieven. Veel muzikanten die nu in grote bands spelen zijn bij ons begonnen of hebben op één van onze festivals gestaan", besluit hij.

Reageer als eerste
Meer berichten