Logo deposthoorn.nl


Jan Burgersdijk bewaart mooie herinneringen aan de tijd dat hij ijsjes verkocht in het Chalet. Een enkele foto uit die tijd is nog in zijn bezit.
Jan Burgersdijk bewaart mooie herinneringen aan de tijd dat hij ijsjes verkocht in het Chalet. Een enkele foto uit die tijd is nog in zijn bezit.
Historie Den Haag

Haagse chic dronk thee in Chalet Ockenburgh

Jarenlang kon je er wat drinken en een hapje eten, zelfs bruiloftsfeesten werden er gevierd. De laatste jaren raakte Chalet Ockenburgh echter in verval en bleef de klandizie weg. Hoe anders was dat in de eerste jaren na de opening, de Haagse chic vond toen nog haar weg naar Theeschenkerij Ockenburgh op het gelijknamige landgoed.

Loosduinen - Ina en Jeane Burgersdijk legden op 4 juli 1957 de eerste steen van het gebouw op steenworp afstand van de veel grotere villa Ockenburgh. Hun vader Toon runde al jaren café de Witbrug aan de Oude Haagweg dichtbij de RK kerk in Loosduinen. Kassenbouwers vormden de vaste klandizie. Het ging er niet altijd gemoedelijk aan toe. "Mijn oom was het gespuis zat", vertelt neef Jan Burgersdijk. En dat was voor Toon reden om zijn geluk elders te beproeven. Hij bouwde daarop - Toon was van origine metselaar - samen met zijn vader, die aannemer was, een nieuwe horecagelegenheid mét woning voor zijn gezin op landgoed Ockenburgh. Hij slaagde in zijn opzet, want de toenmalige Theeschenkerij Ockenburgh trok chique publiek, aldus zijn neef. "Ouder publiek kwam met een taxi naar de theeschenkerij. Die gingen dan heerlijk op het terras zitten. Het Chalet had toen een goede reputatie", weet ook Pieter Kuijvenhoven, zwager van Jan Burgersdijk.

Jan Burgersdijk bewaart mooie jeugdherinneringen aan die tijd. Samen met Henk Brouwer hielp Jan soms een handje in de theeschenkerij. "We verkochten ijsjes." Henk trouwde later zelfs met Ina Burgersdijk, zij legde met zus Jeane de eerste steen. Henk en Ina kregen een zoon Toon, vernoemd naar zijn opa.

De grondlegger van Chalet Ockenburgh was een harde werker. "Mijn oom en zijn vrouw deden alles zelf, alleen als het heel druk was hadden ze een meisje in de bediening", zegt Jan in zijn woning in 's-Gravenzande. Daarnaast runde hij volgens Leo van den Dobbelsteen in de jaren zestig ook de bar van van de tennisclub aan de Wijndaelerduin. Ondanks zijn bouwachtergrond was Toon dus een echte horecaman. En hij was niet de enige. Drie van zijn zeven broers runden eveneens een restaurant, café. De vader van Jan was er één van. Hij was eigenaar van café De Pet in 's-Gravenzande.

Uiteindelijk verkocht Toon het Chalet aan ene Van Holstein, die er volgens Jan maar kort in heeft gezeten. Er volgden nog meer uitbaters als Van Eden, Landman en Leinweber, maar de hoogtijdagen keerden niet meer terug. De gemeente werd eigenaar van het pand en verkocht het nog niet zo lang geleden aan Scouting De Rimboejagers die de renovatie met behulp van fondsen succesvol ter hand heeft genomen. Jan heeft altijd contact met zijn oom Toon gehouden. "Hij is 83 jaar geworden. De laatste jaren woonde hij aan de Laan van Meerdervoort. De laatste twee, drie jaar in een rusthuis. Als we door Ockenburgh fietsten, gingen we wel eens een bakkie bij hem doen."

Reageer als eerste
Meer berichten