Logo deposthoorn.nl


Niels met de nog maagdelijke sofa waarvoor hij het 'Berlage-ontwerp' maakte. Op zijn T-shirt de Haagse straatooievaar die steeds vaker te zien is in het Haagse.
Niels met de nog maagdelijke sofa waarvoor hij het 'Berlage-ontwerp' maakte. Op zijn T-shirt de Haagse straatooievaar die steeds vaker te zien is in het Haagse.
Jong en talentvol

Niels ontwerpt 'Berlage-sofa' voor Jonckbloetplein

Het Jonckbloetplein heeft nu ook een social sofa, zaterdag werd hij onthuld. Niet één met de gebruikelijke mozaïek maar één voorzien van een ontwerp geïnspireerd op Berlage. Terwijl de hele stad Mondriaan omarmt, houdt Laak het bij de beroemde architect. De Haagse kunstenaar Niels Weerheim maakte het opvallende ontwerp.

Den Haag - Vriend Jesse vertelde Niels dat het Jonckbloetplein in stadsdeel Laak op de schop zou gaan. En oh ja, meldde Jesse en passant, er komt ook nog een social sofa waarvoor een ontwerp moet worden gemaakt. Dat leek Niels wel wat. Al van jongs af aan is de Hagenaar bezig met ontwerpen. Tekenen en muziek maken zijn voor hem een tweede natuur.

Tijdens een meeting over de inrichting van het vernieuwde Jonckbloetplein met de buurtbewoners liet hij zijn ontwerp van de Haagse straatooievaar zien. "Die vonden ze mooi", zegt Niels. De opdracht was op zak. "Mijn eerste ontwerp was er één met de groen-gele ooievaar. Maar de bewoners wilden toch iets anders. Ze zagen liever Berlage terug in de bank."

Inspiratie

Die wens kwam niet uit de lucht vallen. De beroemde architect is verantwoordelijk voor de plattegrond en het uiterlijk van deze vooroorlogse Haagse wijk. En dus deed Niels inspiratie op in het gemeentemuseum, één van Berlages meesterwerken. "Daar zag ik de pilaren in de kleuren rood, blauw en beige. Die zijn het uitgangspunt van mijn ontwerp geworden."

Niels maakte een abstract en een gedetailleerd ontwerp. "Aan die abstracte werkte ik een dag, aan de gedetailleerde een week. Ze kozen de eerste", lacht Niels die met trots het resultaat op zijn computer laat zien.

Leerschool

Naast de voldoening dat er nu een ontwerp van zijn hand in zijn stad te zien is, was het hele proces ook een leerschool. "Ik was vroeger nogal rebels. Heb voor de lol wel op daken gelopen en deed ook aan graffiti. Je zou kunnen zeggen dat ik eerst tegenover de gemeente stond en nu samenwerk." Volgens Niels hebben deze jaren hem veel geleerd. "Door de grenzen op te zoeken, leer je hoe dingen werken. En dat kan je weer gebruiken als je in een andere fase zit."
Het succes lijkt nu als vanzelf te komen. Zo zijn de T-shirts met daarop zijn handelsmerk de Haagse straatooievaar, de straatversie van het meer gepolijste beeldmerk van Den Haag, zeer gewild. En draait hij regelmatig met zijn NWay Experience in de PIP aan de Binckhorstlaan.

Dat hij zijn aandacht verdeeld over muziek, grafisch ontwerpen en tekenen is voor Niels geen punt. "Ik ben graag met verschillende projecten bezig. Dat zijn Haagse Straatooievaar de social sofa niet haalde vindt hij geen probleem. "Ik maak alleen dingen die ik zelf mooi vind en dat is bij het Berlage-ontwerp zeker het geval."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox