Rowine is klaar voor haar eerste optreden op het SuBmarine festival in de Binckhorst. (Foto: Jos van Leeuwen)
Rowine is klaar voor haar eerste optreden op het SuBmarine festival in de Binckhorst. (Foto: Jos van Leeuwen) (Foto: Jos van Leeuwen)

Rowine speelt op SuBmarine: 'Als je mijn muziek hoort ga je wel dansen'

Rowine de Kok, producer van alternatieve elektronische muziek, speelt zaterdag 22 juli op het SuBmarine festival aan de Binckhorstlaan 36. Dit evenement wordt voor de tweede keer gehouden. Vorig jaar kwamen er bijna 2000 bezoekers op af.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – "Ik heb 10 nummers voorbereid", zegt Rowine. 'Onder meer 'Zwaardvis' en 'Karton'. "De laatste is tot stand gekomen nadat ik een rol karton op de grond gooide. Het stuiterde heel grappig en dat geluid heb ik opgenomen." Eigenlijk is Rowine opgeleid als fotograaf aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst (KABK) maar ongeveer 3 jaar geleden begon ze zich steeds meer met muziek bezig te houden. "Mijn favoriete muziek is elektronische experimentele muziek. Dus met aparte en vreemde geluiden zodat je er soms geen touw aan kan vastknopen", zegt ze. "Als de mensen mijn muziek horen gaan ze vermoedelijk wel dansen want de dansbare vorm vind ik zelf het fijnste." Martijn Kip van Antilounge, het Haagse label voor de 'underground' scene, heeft Rowine onlangs uitgenodigd om mee te doen aan de cd 'Antilounge nummer 18'. "Het is een productie met 14 vrouwelijke producers", zegt Rowine. Trots laat ze de cd zien. "Met muziek bezig zijn doet iets met mijn brein", zegt ze vervolgens. "Ik geniet ervan en ik merk dat het heel fijn is voor mijn psyche. Qua geluid ben ik ook bewuster geworden over wat ik hoor. Alles om me heen is een vorm van muziek. Zelf blaadjes die ritselen of een buurmeisje dat kwebbelt." In de hoek van haar woonkamer liggen tientallen langspeelplaten (LP's), de voorloper van de cd. Verderop staat een platenspeler. "Je luistert veel intenser naar een plaat dan naar een cd", zegt ze. Hierbij ga je even zitten en kies je een speciaal luistermoment. Als je digitaal luistert zap je soms gewoon door. Met een plaat kan je overigens ook goed mixen." Wat ze nog meer wil met haar muziek beschrijft ze kort. "Ik wil me verder ontwikkelen en mijn techniek verbeteren", zegt ze. In dat verband benoemt ze het trillend gefluit dat haar goede vriend Joerie Widdershoven onlangs spontaan ten gehore bracht. "Dat heb ik verwerkt in een nieuw nummer", besluit Rowine.

Tijdens Submarine treden 35 acts verspreid over 4 podiums op. Acid en techno van Klankman en grime van Noizboiz worden afgewisseld met de elektronische muziek van Rowine, FreaktheMachine en Blaam tot de agressieve gitaarmuziek van Bonne Aparte en de garagerock van het Amerikaanse Boytoy en de Haagse Wet Boys. Het festival begint om 17.00 uur.

Meer info: www.submarinedenhaag.nl

Meer berichten