Logo deposthoorn.nl


De plantenbakken lossen niet alleen een probleem op, ze fleuren de straat ook op. (Foto: Jos van Leeuwen)
De plantenbakken lossen niet alleen een probleem op, ze fleuren de straat ook op. (Foto: Jos van Leeuwen)

Zakken naast containers? Bewoners lossen het op met plantenbakken!

Ze zijn praktisch, maar ze worden bijna nergens met luid gejuich ontvangen. Zeker niet als ze pal voor je deur staan zoals in de Hemsterhuisstraat het geval is. En als dan ook de vuilniszakken zich in rap tempo naast, in plaats van in, de ondergrondse containers opstapelen... Tanja, Mary en Aïda konden het niet langer aanzien en bedachten een creatieve oplossing met weinig middelen. "Er zijn mensen die zeggen: 'laat het toch lekker verloederen', maar daar heb je alleen jezelf maar mee", zegt Tanja.

Den Haag - De ondergrondse containers staan nog niet zo lang voor Tanja's huis en dat van haar buren Mary en Aïda. Kort na plaatsing van de containers zien de buurtjes al dat volle zakken voor het gemak naast de containers worden gezet. "Een volle zak krijg je er wat moeilijker in.Wat doen mensen als het niet meteen lukt? Ze zetten hem naast de container. En als er één staat, denkt de volgende; de container is vol, ik zet hem er maar bij", legt Tanja uit. De troep pal voor hun deur stapelt op deze manier snel op. En dat is niet de enige overlast die ze ondervinden van de containers. Tanja: "Na twee dagen kwam er al een stank vanaf, het leek wel een vuilnisbelt. De gemeente zegt dat het niet kan, dat de containers zijn getest op geuroverlast. Nou ik weet niet waar, maar niet voor hun eigen deur."

"Met elkaar zijn we toen gaan prakkiseren wat we eraan kunnen doen." De oplossing blijkt even simpel als effectief: plantenbakken tussen en naast de ondergrondse containers. "Het helpt echt", zegt Tanja. "Je laat zien dat het mooi is en dan denken mensen: Nee hier kan ik mijn zak echt niet naast zetten."

Voordat ze zelf aan de slag gaan kloppen ze met hun idee vaan bij de gemeente. Tanja: "De eerste reactie was enthousiast: 'Oh wat leuk.' Daarna kregen we een venijnig mailtje en telefoontje waarin werd meegedeeld dat de gemeente zeker geen dure plantenbakken tussen vuilcontainers gaat plaatsen. Tja dan ben je snel uitgekletst. En dus hebben we zelf bakken op de kop getikt, onder andere via de kringloop. Een buurman kwam nog met een pot aanzetten. De plantjes hebben we uit onze eigen achtertuin getrokken", lacht Tanja.

Het is niet het enige dat Tanja, Mary en Aïda doen om de boel een beetje netjes te houden. Twee keer per dag maken ze de kleppen van de containers schoon met een sopje.

"Laatst kwam een buurman uit de flat hier tegenover naar me toe. 'Ik ga een tientje naar je overmaken hoor. Jullie zijn zo goed bezig met die bakken.' Dat vond ik heel erg leuk om te horen. Deze meneer zit zelf in een rolstoel en kan dus niet meehelpen, maar dan toch die support. Geweldig toch. Dan weet je waar je het voor doet", zegt Tanja.

Reageer op dit nieuws 2
Meer berichten