Logo deposthoorn.nl


Tom Golder en Jacqueline de Wijs proberen mensen enthousiast te maken voor het verduurzamen van hun woning.  (Foto: Helga Boudestein)
Tom Golder en Jacqueline de Wijs proberen mensen enthousiast te maken voor het verduurzamen van hun woning. (Foto: Helga Boudestein)

20.000 woningen verduurzamen voor 2020: Den Haag ligt op koers!

Tom Golder is projectleider bij Stichting Duurzaam Den Haag, Jacqueline de Wijs bij de gemeente Den Haag. Samen streven ze één doel na: woningeigenaren enthousiast maken voor het verduurzamen van hun huis. Misschien niet het meeste sexy onderwerp, maar wel noodzakelijk.

Den Haag - Het doel is duidelijk: 20.000 woningen verduurzamen voor 2020. "We liggen een heel eind op koers", zegt Jacqueline, projectleider bij het programma 'Hou van je Huis' van de gemeente. Het eerste half jaar van 2017 is het streefgetal van 2.000 verduurzaamde woningen gehaald.
Tom: "De ambities liggen hoog en om die te bereiken hebben we heel Den Haag hard nodig." Hoe bereik je dat? "Allereerst door mensen enthousiast te maken voor het aanpakken van hun woning door ze te laten zien dat energiezuinige maatregelen veel opleveren, zowel financieel als qua woongenot. En duidelijk te maken dat er in Den Haag veel hulp en ondersteuning is voor mensen die aan de slag willen, bijvoorbeeld van 'Hou van je Huis' en van Duurzaam Den Haag", zeggen beiden. Daarvoor trekken ze de wijken in en laten ze zich zien op kleinschalige festivals. "Stel iemand heeft een lekkend dak en wij staan daar net met een kraam, dan kan je gelijk laten zien wat een groene oplossing kan zijn", geeft Jacqueline als voorbeeld.
Beiden merken dat er in Den Haag een verandering zichtbaar is ten aanzien van het onderwerp, maar de verschillen zijn groot. "In de ene wijk komen mensen met gerichte vragen over wat ze in huis kunnen doen, in andere wijken is de respons minimaal", stelt Jacqueline.
Dat niet iedereen zomaar geld heeft voor een warmtepompinstallatie, zonnepanelen of een groen dak, begrijpen Tom en Jacqueline ook. Gelukkig zijn er veel regelingen, zoals subsidies, die woningeigenaren financieel kunnen ondersteunen. Jacqueline: "Gemeente Den Haag biedt bijvoorbeeld gratis energiescans aan. Daarnaast is er subsidie voor dak - en vloerisolatie. En ook zijn er voor kleine VVE's, kleiner dan tien woningen, interessante leningen mogelijk", vertelt Jacqueline. Tom: "En vergeet niet dat je ook al iets kan doen door een besparende douchekop of een ledlamp aan te schaffen. Kwestie van even naar de Gamma fietsen."
Het mooie is dat deze maatregelen direct voelbaar zijn in je portemonnee. Vaak komt die overtuiging pas als andere mensen over hun ervaringen hiermee vertellen. Dan wordt het tastbaar. Reden voor Duurzaam Den Haag om woningeigenaren die al heel ver zijn met het verduurzamen van hun woning te interviewen. Vanaf augustus zijn deze interviews ook in De Posthoorn te lezen.

Reageer als eerste
Meer berichten