Layla Brussel (tweede van rechts) won met Lerena Rietbergen (links naast haar) Europees goud bij de koppels. Foto: Evert Zomer
Layla Brussel (tweede van rechts) won met Lerena Rietbergen (links naast haar) Europees goud bij de koppels. Foto: Evert Zomer

'Zensation' Layla is niet te stoppen

Nog geen drie jaar is Layla Brussel bezig. Maar in die korte periode is de vijftienjarige Haagse darter al diverse keren Europees kampioen bij de jeugd geweest. Er is met recht sprake van een 'Zensation'.

Den Haag - Vorig weekend was ze weer eens de beste. Dit keer in Zweden waar ze met Lerena Rietbergen de Europese titel bij de koppels won en ook overall de beste van het continent was. Alleen individueel behaalde ze geen medaille. "Maar twee uit drie is niet slecht toch?", lacht ze. De prestaties moeten voldoende zijn om Nederland op het jeugd-WK in Japan te mogen vertegenwoordigen, maar een bevestiging heeft ze nog niet gekregen. "Ik hoop dat die snel komt, want het toernooi is al in september en ik moet nog een paspoort aanvragen."
Ook in het land van de rijzende zon wil ze laten zien waarom haar bijnaam Zensation is. "Die bijnaam kreeg ik omdat ik in 2015 de eerste Nederlandse Europees kampioen in tien jaar was. En toen was ik pas een halfjaar bezig met darten. Dat was een sensatie. En 'zen' slaat op het feit dat ik best wel druk kan zijn, maar op het podium ben ik altijd geconcentreerd en sluit ik me voor alles af."

Gespot

Darten ontdekte ze per toeval. Haar ouders gooiden regelmatig een pijltje en toen ze een keer aan een buurttoernooi meedeed werd ze gespot. Nu traint ze bijna elke dag urenlang in een van de kroegen in de Bomenbuurt, want in haar slaapkamer is geen ruimte voor een dartbord. Dat betekent eindeloos pijlen gooien op plekken waar alcohol wordt geschonken maar waar de mavo-havo-leerling van het Maris College niet eens van mag nippen. "Ja, er zijn darters die veel drinken om goed te kunnen gooien. Maar eerlijk gezegd maak je door je klem te drinken de sport belachelijk. Profvoetballers doen dat toch ook niet voordat ze beginnen? Het heeft ook geen zin want op EK's en WK's moet je altijd blazen en mag er geen alcohol in je bloed zitten."
Pas 15 jaar is Layla en ze is pas net begonnen, waardoor ze nog een mooie carrière voor zich heeft. Misschien wel net zo'n mooie loopbaan als haar idool: de alleswinnaar Michael van Gerwen. "Maar helaas kan je als vrouw niet van darten leven. Dat lukt in Nederland niemand. Ik zal er wat naast moeten doen. Vroeger wilde ik zangeres worden, maar dat is nu een hobby. Wiskundeleraar word ik ook niet, omdat ik niet tegen drukke kinderen kan. Grafisch ontwerper van tattoos bijvoorbeeld of iets met architectuur zou ik graag willen. En daarnaast natuurlijk blijven darten."

Meer berichten