Logo deposthoorn.nl


Raúl Neijhorst haalt graag lekker eten in 'China town'. (Foto: Jos van Leeuwen)
Raúl Neijhorst haalt graag lekker eten in 'China town'. (Foto: Jos van Leeuwen)

Bestemming Den Haag (48): 'Ik was blij verrast toen ik al dat groen zag'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: fotograaf Raúl Neijhorst uit Delft.

Den Haag - Hij is de zoon van Henry Neijhorst, voormalig premier van Suriname (30 maart t/m 9 december 1982). "Die periode heb ik niet bewust meegemaakt want ik ben in 1981 geboren", zegt Raúl. Hij slentert ondertussen door de Wagenstraat in 'China Town' en onder zijn arm houdt hij het fotoboek 'Suriname Beken(d)t. "Door mij samengesteld met 75 portretten en begeleidende verhalen van bekende Surinamers", zegt hij. Uw verslaggever bladert even. De namen komen voorbij van onder meer Sharma Chin A Foeng (presentatrice Omroep West), Kenny B (zanger- 'Parijs'), Ranomi Kromowidjojo (zwemster), Sheila Sitalsing (columnist Volkskrant), Gerard Spong (advocaat), John Williams (presentator) en Aron Winter (assistent coach van Ajax). Raúl vertelt over zijn motivatie voor dit boek. "Ik wil laten zien dat we het best wel goed doen. Verder wil ik het beeld doorbreken bij mensen in Suriname die negatief staan ten opzichte van voormalige landgenoten en met name als het gaat om Surinaamse Nederlanders. Sommigen weten niet eens wie Humberto Tan is. Dat is toch gek? Verspreid over heel de wereld hebben we een relatief kleine bevolking (1 miljoen) dus dat onderscheid is gewoon zonde. De krachten bundelen zou voor ons veel beter zijn", zegt hij.
Herinneringen aan zijn eerste keer in Den Haag komen op. "Ik ging dus Pac-Man en andere 'games' spelen in een amusementshal op de boulevard. Mooi was de rit met tram 1 via de Rijswijkseweg, langs station Hollands Spoor, voorbij de Haringkoning en door het centrum en het bosrijke gebied bij de Scheveningseweg. Via deze route krijg je echt een heel divers beeld van Den Haag. Als kind in Suriname dacht ik overigens dat Nederland helemaal geen bos had. Geen idee hoe die gedachte is ontstaan. Wel was ik blij verrast toen ik al dat groen zag", vertelt Raúl.
Maar er is meer waarvoor hij graag in de tram stapt(e). "Restaurant Fat Kee aan de Gedempte Gracht", zegt hij. "Vroeger haalde ik hier altijd Sie Tjap Paikwat (geroosterde spareribs in zwarte bonensaus). Tegenwoordig haal ik vooral pikante inktvis of Dimsum (gestoomde kleine hapjes met groente, vlees en rijst). Ik drink dan een Tong Lai Cha (ijsthee met melk) erbij. Echt heel lekker."
Tegenbezoek? "Reis naar Ikea want onze kleine stad heeft er wel eentje en jullie lekker niet", zegt hij grinnikend. "Voor mijn eerste fotoshoot had ik de juiste belichting nodig en toen heb ik daar een bureaulamp gehaald." Info: www.surinamebekendt.com

Reageer als eerste
Meer berichten