Logo deposthoorn.nl


De bewonerscommissie in vergadering bijeen. En wie over zo'n mooie binnentuin doet dat op een zonnige dag uiteraard buiten. (Foto: Jos van Leeuwen)
De bewonerscommissie in vergadering bijeen. En wie over zo'n mooie binnentuin doet dat op een zonnige dag uiteraard buiten. (Foto: Jos van Leeuwen)

Tip voor Monumentendag: Bastion le Roi is oase van rust

Komend weekend openen tientallen monumenten in Den Haag hun deuren tijdens Open Monumentendag. Elk jaar zitten er weer onbekende pareltjes tussen. Dit jaar is dat onder andere het oude weeshuis aan de Hooftskade dat op zaterdag 9 september te bezichtigen is. Volgens bewoonster Liesbeth Rensman is het weeshuis dat nu dienst doet als woongebouw, een oase van rust aan de rand van de Schilderswijk.

Den Haag - Wie een rondvaart met de Ooievaart maakt komt vrijwel als eerste langs het voormalige weeshuis, een monumentaal pand aan de Hooftskade. Tegenwoordig biedt het gemeentelijk monument onderdak aan ruim 80 appartementen. Wat de opvarenden van de Ooievaart niet zien is dat zich in het gebouw een schitterende binnentuin bevindt, een groene oase midden in de stad. Zaterdag 9 september kunnen ze deze tuin wel met eigen ogen bekijken, zegt Rensman die er twee jaar geleden kwam wonen. "Omdat het weeshuis dit jaar 150 jaar bestaat - het dateert van 5 november 1867 - leek het ons als bewoners leuk om de feestelijkheden te combineren met Open Monumentendag. Voordat we in het programma werden opgenomen kwam er wel eerst iemand van de gemeente kijken. Die zei gelijk: Wauw, natuurlijk mogen jullie meedoen." In 1942 werd het weeshuis gevorderd en de wezen verspreid over huizen in de regio. Tot 1989 zaten er in het gebouw verschillende rijksdiensten. Daarna werd het gebouw, nu onder de naam Bastion le Roi, verbouwd tot appartementencomplex rond de grote binnentuin. De hoofdstructuur is overeind gebleven met vele originele details, zoals trappenhuizen, raampartijen, binnenhofjes en hoge verdiepingen. Zelf woonde Rensman eerst in Leiden. Toen haar zoon hoorde dat zijn moeder haar oog op een woning in de Schilderswijk had laten vallen, was hij in eerste instantie niet blij. Rensman lacht. "Toen hij het had gezien was hij om. 'Dit is het', zei hij." Rensman heeft er nooit spijt van gehad. Niet van haar woning en niet van de buurt. "Het is de leukste en levendigste buurt die er bestaat." Het woongenot dat Rensman en de andere bewoners er beleven staat in schril contract tot het leven van de voormalige wezen in het pand aan de Hooftskade. "Het leven was voor hen hard, ze moesten hard werken en kwamen nauwelijks buiten", weet ze. Toch weerhoudt sommigen van hen er niet van om zaterdag 9 september een kijkje te komen nemen. Rensman: "Vier voormalig wezen zijn zaterdagmiddag de eregasten tijdens een borrel in de binnentuin als de bewoners het 150-jarig bestaan van Bastion le Roi vieren." Het publiek is welkom tussen 10.00 en 15.00 uur.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox