Logo deposthoorn.nl


Van links naar rechts: Ramazan Odek- Frans van Agthoven en Rajesh Ramnewash pleiten voor meer moestuintjes op braakliggende terreinen in de stad. (Foto: Jos van Leeuwen)
Van links naar rechts: Ramazan Odek- Frans van Agthoven en Rajesh Ramnewash pleiten voor meer moestuintjes op braakliggende terreinen in de stad. (Foto: Jos van Leeuwen)

'Ze wisselen zelfs zaadjes uit'

Gemeenteraadslid Rajesh Ramnewash (PvdA) vindt dat braakliggende terreinen die op korte termijn niet worden bebouwd, tijdelijk aan de bewoners moeten worden gegeven om er bijvoorbeeld moestuintjes van te maken. "Ik ga opnieuw aan de verantwoordelijk wethouder vragen op welke manier hij er voor kan zorgen dat de gemeente de bewonersinitiatieven voor deze gronden stimuleert", zegt Ramnewash.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Hij verwijst naar het terrein van Stichting hobbytuinen aan de Schimmelweg als voorbeeld van hoe het zou kunnen gaan. "Dit is één van de pareltjes van Den Haag en zeker van Laak", zegt hij. "Een plek waar alle culturen in onze stad elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen, vooral over verschillende soorten planten en groenten." Ramazan Odek is voorzitter van de stichting. "Ik ondersteun het initiatief van Ramnewash", zegt hij. "Graag wil ik ook bewoners in andere wijken bijstaan die met het idee rondlopen om bij de gemeente aan te kloppen omdat ze een braakliggend terrein tijdelijk een functie willen geven." Sperziebonen, tomaten, pepers, andijvie en andere groenten komen voorbij. Ook een bijenkorf is aanwezig. "De één verbouwt dit, de ander verbouwt dat. Ze wisselen zelfs zaadjes met elkaar uit", zegt Ramazan. "Water voor de planten en groenten halen we gewoon uit de sloot." Buurtbewoner Frans van Agthoven heeft ook een moestuintje op het terrein. "Hier was vroeger een opslagplaats van de NS. De gemeente had een tijdje een plan om er een flat neer te zetten. De bewoners hebben daartegen geprotesteerd en hebben zelf voorgesteld om er moestuintjes van te maken, vooral voor de senioren", vertelt hij. Dan wijst hij op een zak boontjes uit zijn eigen tuin. "Elke dag valt hier wel wat te oogsten", grapt hij. Wat Ramnewash betreft mogen alle terreinen in onze stad die nog lang braak zullen liggen, met initiatieven van bewoners meteen omgeturnd worden tot moestuintjes. "Ik denk bijvoorbeeld aan de Petroleumhaven in Laak. Daar gebeurt al minstens 20 jaar niets", zegt hij lichtelijk verontwaardigd. "Geef het aan de bewoners zodat zij er iets moois van kunnen maken." In juli heeft raadslid Daniël Scheper van D66 aan het stadsbestuur gevraagd om een tijdelijke functie voor een braakliggend terrein op de hoek van de Van Ostadestraat en de Jacob Catsstraat in de Schilderswijk. Ook Ramnewash verwijst naar dit voorbeeld. "Waar het om gaat is dat de gemeente het belang van een leefbare buurt ziet, dat je de sociale cohesie bevordert en de veiligheid vergroot. Geef een stuk natuur terug aan de buurt als het kan", besluit hij.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox