Logo deposthoorn.nl


Memorial in verband met 9/11.
Memorial in verband met 9/11.

'Het blijft voor mij een gapend gat'

Om de bijna 3000 slachtoffers te herdenken van de aanslag op het World Trade Center (WTC) in 2001, houdt Overseas Americans Remember (OAR) op maandag 11 september een 'Ceremony of Rememberance and Hope' in het gebouw van American Women's Club the Hague aan de Johan van Oldenbarneveltlaan 43. Iedereen is welkom om 17.30 uur.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag - Sprekers tijdens de bijeenkomst zijn James Hines, toentertijd sergeant bij de New York Police Department (NYPD) en ooggetuige van de aanslag. Ook Shawn Crowley, charge d' Affaires van de Amerikaanse ambassade zal een speech houden.
Roberta Enschede is de organisator van OAR. Ze was ten tijde van de aanslag docent bij American School of the Hague. "Ik zat in de docentenkamer toen mijn collega binnen liep: 'Ze hebben zojuist het WTC gebombardeerd', zei ze. Ik dacht dat ze gek was geworden. Toen liep ik naar beneden en zag een Koreaanse leerling naar de televisie staren. Hij was duidelijk geschokt. Er zat daar ook een ingenieur. 'Ze gaan vallen', riep hij. Seconden daarna gebeurde het. Twee dagen later was onze hal gevuld met ongeveer 1400 witte rozen. Gebracht door leerlingen en sympathisanten. Ik zal dat nooit vergeten", vertelt Roberta.
Tove McGrew is geboren en getogen in New York. Nu werkt ze op de Amerikaanse ambassade in Den Haag. "In de afgelopen jaren is Ground Zero (WTC-plek) veranderd. Hoewel het is opgevuld met rails, elektrische kabels en metroplatforms, blijft het voor mij een gapend gat. Het breekt mijn hart, elke keer als ik ernaar kijk." Mireille Liong is ondernemer van Surinaamse afkomst, bekend van Kroeshaar.com en FromUsByUs.com. Een paar maanden na de aanslag in 2001 ging ze in New York wonen. "Geen Amerikaan stond toen open voor een debat over het hoe en waarom. Begrijpelijk", zegt Mireille. "Nu is het anders en is het een gebeurtenis die Amerikanen bindt. Vergelijkbaar met 5 mei in Nederland. Er zijn officiële gelegenheden en de belangrijkste nieuwszenders gaan in live uitzendingen op zoek naar bijzondere verhalen." John Proctor is impressionistisch schilder en voormalig Militaire Politieman (MP) op de Amerikaanse luchtmachtbasis Soesterberg. Al 32 jaar houdt hij minutieus een dagboek bij. "Ik was bij een bloemenzaak in Driebergen. 'Er is een vliegtuig gecrasht in het Pentagon', zei eigenaar Paul. Meteen kwamen vragen bij me op. Wie? Wat? Waarom? Ik snelde naar huis en deed de televisie aan. Het was veel erger, schrijf ik letterlijk in mijn dagboek. 2 gekaapte vliegtuigen zijn gecrasht in het WTC. Een zwarte dag in de geschiedenis van Amerika", besluit John.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox