Logo deposthoorn.nl


Van links naar rechts: Racquel Chittick, Nikita Udhwani, Duane Meade, Edwina Hodge en Christella Garard (allemaal leden van Studentenorganisatie USC. (Foto: Jos van Leeuwen)
Van links naar rechts: Racquel Chittick, Nikita Udhwani, Duane Meade, Edwina Hodge en Christella Garard (allemaal leden van Studentenorganisatie USC. (Foto: Jos van Leeuwen) (Foto: Stuart Kensenhuis)

Hagenaars in spanning na Irma

Orkaan Irma heeft het Caribische eiland Sint Maarten vorige week zwaar getroffen met minimaal 4 doden tot gevolg. Een groot deel van de huizen en de infrastructuur is verwoest. Elektriciteit en telefoonverbindingen zijn uitgevallen en familie en vrienden kunnen elkaar moeilijk bereiken. De spanning stijgt. Ook en vooral onder de Hagenaars die van dit eiland afkomstig zijn.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – "Eerlijk gezegd heb ik sinds de orkaan geen contact meer kunnen krijgen met mijn familie op het eiland", zegt Edwina Hodge van de studentenorganisatie Stichting Unified Sint Maarten Connection (USC). "Ik ben daar erg verontrust over. In 1995 heb ik orkaan Luis meegemaakt. Dat was vreselijk. Ik was nog een kind en zag het dak van de kerk af waaien en een hond ging metershoog door de lucht. Nu ik de schade van deze orkaan heb gezien komt alles weer terug. Het doet pijn als je beseft hoe slecht de situatie is. Best wel emotioneel allemaal."

Ook Kelly Busby heeft sinds de orkaan met niemand van haar familie op het eiland contact kunnen krijgen. "Mijn moeder, zoon, zus en talloze vrienden en kennissen wonen op Sint-Maarten", zegt ze. "De communicatie komt maar mondjesmaat op gang. Onlangs is overigens wel radio Laser 101 weer operationeel gegaan. Ze brengen regelmatig updates van de weersituatie."

Christella Garard is ook van (USC). "Ik heb na een paar dagen contact met mijn ouders kunnen krijgen", zegt ze. "Er was heel even een goede verbinding. Een minuut of zo. Toen zeiden ze dat het goed gaat en dat ze veilig zijn."

Christella herinnert zich ook orkaan Luis van 1995. "Als je midden in een orkaan zit dan hoor je allerlei dingen om je heen vliegen", zegt ze. "Dan hoop je en bid je dat je huis blijft staan. Iedereen die dat ooit heeft meegemaakt weet hoe verschrikkelijk een orkaan is."

Aidid Pollard had al snel contact met zijn familie. "24 uur na de orkaan al", zegt hij. "Maar ik heb vrienden die tot vandaag (4 dagen erna) geen contact met hun familie hebben kunnen krijgen. Ik vind dat verschrikkelijk want ik leef met ze mee. Die 24 uur dat ik moest wachten duurden echt heel lang. Dus ik kan me er iets bij voorstellen hoe zij zich voelen na 4 dagen." Christella wil nog iets kwijt. "Op Facebook zijn we een groep gestart om Sint Maartenaren en anderen te voorzien van informatie. Er zijn nu al bijna 6000 leden. De naam is Hurricane Irma- conctact and aid –SXM version. Ook willen we wijzen op de site waar je vermisten vanwege de orkaan kunt opgeven. Ga naar www.irmatracker.com", besluit ze.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox