Logo deposthoorn.nl


Nu kijken Jan van der Laan (links) en Ernst Leupen nog uit op een klein stukje groen. Maar als het aan de gemeente Den Haag ligt wordt ook dit veldje opgeofferd voor een complex van nog eens 60 tot 90 appartementen. (Foto: Helga Boudestein)
Nu kijken Jan van der Laan (links) en Ernst Leupen nog uit op een klein stukje groen. Maar als het aan de gemeente Den Haag ligt wordt ook dit veldje opgeofferd voor een complex van nog eens 60 tot 90 appartementen. (Foto: Helga Boudestein)

'Nog meer flats kan de wijk niet aan'

De gemeente Den Haag wil 60 tot 90 woningen gaan bouwen op het voormalig terrein van handbalvereniging Wings aan de Mozartlaan in Loosduinen. Dit tot grote ontsteltenis van de bewoners van 'De Operette' en 'De Componist' die uitzicht hebben op dit enig overgebleven stukje groen. Ze zijn dan ook vast van plan om er een stokje voor te steken. "Al moeten we tot aan de Raad van State gaan", zegt de strijdvaardige Ernst Leupen, voorzitter van de werkgroep Mozart Plantsoen.

Den Haag - De eerste keer dat er alarmbellen gingen rinkelen bij de bewoners van de Componist - de Operette stond er toen nog niet - was toen er eind 2015 een kerstkaartje binnenkwam van vertrekkend handbalvereniging Wings met daarop de tekst 'Wij gaan weg. Prettige kerst, er komt woningbouw.' Daarop besloot Leupen, bewoner van de Componist, een brief aan de gemeenteraad te sturen. Wat bleek er had een grondruil plaatsgevonden waar niemand, ook de stadsdeelcommissie niet, iets vanaf wist, vertelt Leupen. Pas in juni 2017 werd de bewonerscommissie van de Componist voor het eerst op de hoogte gesteld van de bouwplannen. Dat was het startpunt van de werkgroep Mozart Plantsoen. Want over het plan mag dan nog veel onduidelijk zijn, zo stellen Ernst Leupen en Jan van der Laan, bewoner van de pas in april dit jaar opgeleverde Operette, één ding is zeker: de bewoners van beide complexen zijn mordicus tegen het nieuwe bouwplan.

Waarom? De heren branden los: "Zoveel verdichting kan deze buurt waar al zoveel flats staan niet aan." Bovendien zijn de woningen van de Operette destijds verhuurd met wervende teksten als 'wonen in het groen', weet Jan. Als de plannen doorgaan kijkt hij niet meer naar gras maar naar een gebouw van minimaal 5 verdiepingen mét een hoogteaccent. Over de verkeersafwikkeling hebben ze ook zo hun twijfels. "Straks moeten al die extra auto's over de twee bruggetjes waar het nu al regelmatig spitsuur is". En dan de jeu-de-boulesbaan. Die is in de plannen weggemoffeld onder de balkonnetjes van de Componist. Leupen: "Dat kan echt niet, daar beleven heel veel mensen plezier aan."

De heren begrijpen heel goed dat er een woningtekort is en er gebouwd zal moeten worden. "Maar doe dat dan niet hier. Hier zitten we al met zoveel mensen dicht op elkaar. Er zijn genoeg alternatieven."

De werkgroep is niet van plan om het hierbij te laten. Leupen: "Als de gemeente dit doorzet vechten we juridisch die grondruil aan. Daarnaast kunnen we nog bezwaar maken tegen de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan, desnoods tot aan de Raad van State aan toe." Ook is er een handtekeningenactie gestart.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox