Logo deposthoorn.nl


Hans Spekman in de Centrale bibliotheek aan het Spui. (Foto: Jos van Leeuwen)
Hans Spekman in de Centrale bibliotheek aan het Spui. (Foto: Jos van Leeuwen)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (53): 'Het strand was voor mij magisch'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: partijvoorzitter van de PvdA (tot 7 oktober), Hans Spekman uit Utrecht.

Den Haag – Hij is op bezoek in Den Haag voor een opname van het radio 1 programma Kamerbreed in de Centrale bibliotheek aan het Spui. Met vragen over politiek en samenleving voelt hij zich als een vis in het water. "Mensen zijn effectief opgehitst", zegt hij bijvoorbeeld over de demonstranten die de installatie hebben verstoord van Ahmed Marcouch als burgemeester van Arnhem. "Als ik zo meteen door de binnenstad van Den Haag stap, dan loopt alles door elkaar heen. Iedereen is vriendelijk maar je ziet wel de spanning die er is op het onderwerp integratie." Die spanning voelde hij in elk geval niet toen hij als kind voor het eerst naar onze stad reisde. "Met zeven mensen reden we in de 'Kever' van huisvriend Jaap Pruis naar het strand van Scheveningen. Ik was 6 jaar oud en vond het geweldig. Toen vond ik een zeester. Ik vond hem mooi en dacht; thuis doe ik hem in een emmertje water. Hij ging natuurlijk hartstikke dood", vertelt Hans. Sindsdien gaan de beelden van onze stad wat hem betreft vooral over het Scheveningse strand. "Dat was voor mij magisch", bekent hij. Zijn mening over andere delen van onze stad kan je niet los zien van de politiek. "Met de fractie van PvdA Den Haag heb ik werkbezoeken gebracht aan bijvoorbeeld de Schilderswijk. Dan zie je hoe het bruist en borrelt van initiatieven van gewone mensen die hun best doen om deze stad voor iedereen leuk te maken. Belangrijk is dat we politiek niet alleen bedrijven in het stadhuis maar vooral met de mensen in de stad. En dat kan in Den Haag volop. In de kroegen rond het Binnenhof zitten vooral lobbyisten en daar heb ik niet zoveel mee", zegt hij. Onvermijdelijk is de vraag wat hij na de beëindiging van zijn voorzitterschap gaat doen. "Dat weet ik nog niet. Misschien iets met publieke zaken want dat is waar mijn hart ligt. Vooral voor mensen die het moeilijk hebben. Of voor mensen die in een normale woning willen wonen maar daar niet te veel voor kunnen betalen", zegt hij.

Tegenbezoek?

"Als toerist kan je aan een terrasje gaan zitten aan de Oude Gracht, beneden aan het water, want het is daar supergezellig. Met mijn kinderen ga ik ook graag naar het pannenkoekenhuis op de hoek van de Oude Gracht en de Lange Viestraat. Ik verwen mezelf dan helemaal met een pannenkoek met warme kersen en ijs", zegt Hans.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox