Logo deposthoorn.nl


Minister Maikel Noersalim heeft het in de Ketelstraat naar zijn zin tussen 2 danseressen van Stichting RBU. Foto: Jos van Leeuwen
Minister Maikel Noersalim heeft het in de Ketelstraat naar zijn zin tussen 2 danseressen van Stichting RBU. Foto: Jos van Leeuwen
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (54): 'Mooie oude huizen met dakkappellen'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Maikel Noersalim uit Paramaribo, Suriname.

Den Haag - Hij is sinds 2015 minister van Binnenlandse Zaken van zijn land. "In verband met mijn werk reisde ik via Schiphol naar Servië", zegt hij. "Bij terugkeer heb ik mijn moeder verrast met een bezoek. Ze woont al meer dan twintig jaar in de wijk Transvaal in Den Haag. Ook heb ik me laten informeren over de Javaanse gemeenschap en hoe de beleving van cultuur plaatsvindt. Daarom bezocht ik in de Ketelstraat ook de Bersih Desa, een festiviteit over de Javaanse bijdrage aan een schoon Den Haag, georganiseerd door Stichting Rukun Budi utama (RBU)."

De goedlachse Maikel reisde in 2009 voor het eerst naar onze stad en hem is toen meteen iets opgevallen. "Die oude huizen met dakkapellen. Ik vind dat mooi. Mijn eigen huis in Suriname heeft dat ook", vertelt hij. Toch is er iets bij ons in de stad waar je hem altijd voor wakker kan maken. "De markt!", roept hij enthousiast en hij schaterlacht als uiting van geluk. Even later vertelt hij waarom. "Het is even iets anders. Rij voor rij lekker wandelen. Multicultureel. En de prijzen vallen mee", zegt hij. "Toen ik hier voor het eerst was heb ik daar twaalf dozen met spullen gekocht en verscheept naar Suriname. Mijn moeder kan zich overigens niet voorstellen dat ik die 'hype' heb om elke marktdag op de markt te zijn."

Dan doet hij een ontboezeming die hem nog meer typeert. "Vroeger las ik altijd over haring, dus toen ik hier de eerste keer was ben ik gelijk gaan proeven. Ik vond het heerlijk", zegt hij en de gelukzaligheid is in zijn ogen terug te lezen. Maar het ging verder. "Terug in Suriname ben ik naar supermarkt Choi in Paramaribo gegaan. Daar kocht ik ook haring en at ze met uitjes. Die traditie heb ik toen overgedragen aan mensen die nog nooit in Nederland waren geweest, want we aten toen vaker haring bij mij op kantoor", vertelt hij lachend.

Tegenbezoek?

"Ik roep de Hagenaars op om vooral in december naar Paramaribo te reizen. We hebben namelijk de beste oud-en-nieuwviering ter wereld", zegt Maikel zonder met zijn ogen te knipperen. "Er is bijvoorbeeld de pagarraestafette. Dan wordt in de binnenstad over een paar honderd meter vuurwerk met elkaar verbonden en aangestoken. Daarna zijn er optredens van allerlei culturele groepen en leuke bands. Het is echt uniek! Zelfs CNN heeft ooit eens vastgesteld dat onze hoofdstad de beste plaats is voor het feestje van de jaarwisseling."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox