Logo deposthoorn.nl


Koningin Juliana volgt een college aan het International Institute of Social Studies, 27 november 1964. (Foto: Nationaal Archief/Anefo)
Koningin Juliana volgt een college aan het International Institute of Social Studies, 27 november 1964. (Foto: Nationaal Archief/Anefo)

Doe mee met de Haagse Historie Quiz!

De tweede editie van de Haagse Historie Quiz gaat van start. Doe mee aan deze voorronde en maak kans op een plaats in het Posthoorn-team dat meedoet aan de finale. Die vindt plaats op zaterdag 28 oktober in de Openbare Bibliotheek. Onder leiding van Nieuwsuur-presentator Joost Karhof speelt u tegen onder meer teams van Vereniging Die Haghe en Den Haag Centraal.

1. Op de foto op deze pagina ziet u koningin Juliana in de schoolbankjes. Ze volgt een college aan het International Institute of Social Studies. Gesticht in 1952 gaf de instelling les over de derde wereld en ontwikkeling. Bekende alumni: Jan Pronk, Bas de Gaaij Fortman en Jan Glastra van Loon. Waar was de opleiding de eerste jaren van haar bestaan gevestigd? (we zoeken de eerste letter van het tweede woord)

2. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat Den Haag er niet was geweest zonder het Haagse Bos. Dit woud, dat zich in de vroege Middeleeuwen uitstrekte van 's-Gravenzande tot de Haarlemmerhout, was namelijk een geliefde plek om te jagen voor de Graven van Holland. Om stropers buiten te houden werden er zelfs sloten en hekken om het bos aangelegd. Het onderhoud werd betaald door de verkoop van hout – en een andere grondstof. Welke?

3. Op 24 maart 1913 wordt op het Haagse Houtrust een voetbalinterland gespeeld. Eerder is Nederland al verschillende keren ingemaakt door het team, dat uit amateurs bestaat maar wel Olympisch kampioen is. Het stadion zit bomvol, met generaals en ministers in de VIP-lounge. Dan trekt een golf van vreugde door het hele land: 'Hoera! Hoera! Hoera! Ik heb gedanst, gehost, gezongen en gejubeld.' Nederland heeft gewonnen! Van welk land?

4. Kroonluchters, gouden lijsten, schilderijen, en gordijnen van damast. En aan de strakke tafel in het midden vergadert iedere vrijdag de ministerraad, in de beginjaren van ons Koninkrijk zelfs de hele Eerste Kamer. De Trêveszaal – maar waaraan dankt deze eigenlijk zijn naam?

5. Rond 1900 vestigt zich in migrantenstad Den Haag een aantal Italianen, bijna allemaal uit de streek Friuli. Met hun vakkennis leveren ze een fijne bijdrage aan de Nederlandse bouwkunst. Wat maken zij?

6. 'Voor de opperbevelhebber en keizer Gaius Messius/ Quintus Traianus/ Decius, de vrome, de gelukkige, de onoverwinnelijke.' In het najaar van 1997 vinden bouwvakkers die een nieuwe wijk aanleggen vier Romeinse mijlpalen. Op de plek waar ze ooit gestaan hebben – en dat is bijzonder. Ooit markeerden ze de belangrijke verbindingsweg naar Forum Hadriani, het huidige Voorburg. Welke wijk staat nu op de plek van de palen?

7. Donderdag 5 september 1872. Het is niet druk in de sjofele danszaal Concordia in de miezerige Lange Lombardstraat. Toch is het de Haagse vrouwen afgeraden alleen de straat op te gaan, en in ieder geval hun sieraden thuis te laten en veilig op te bergen. Wat vergadert er in het 'schunnige lokaaltje'?

8. Den Haag, dat weten de meesten onder u, heeft eeuwenlang stadsrechten moeten ontberen. Het was een dorp, tot 1806, toen het Lodewijk Napoleon behaagde er alsnog een stad van te maken – een koning kon immers niet wonen in een dorp. Maar dat terzijde. Den Haag had dus ook geen stadsmuren, en dat betekende dat de plaats nogal eens aangevallen en geplunderd werd. Tijdens de Opstand bijvoorbeeld was er weinig meer over van het dorp. Prins Maurits besloot daarom dat er toch een verdedigingslijn moest komen. Wat werd er aangelegd?

9. 'Zo heeft dan deze oude Republiek onze Republiek-in-opkomst een officieel saluut gebracht, en ik dank God, dat hij mij in staat gesteld heeft de vlag van de Verenigde Staten te planten in Den Haag, waar zij van nu af altijd zal blijven wapperen.' Zo sprak de gezant van de Verenigde Staten bij de opening van hun eerste ambassade in het buitenland, aan de Fluwelen Burgwal 44. Wie was deze beroemde Amerikaan, die in de Republiek steun zocht voor de Amerikaanse opstand?

10. Wij zeggen Revo, HIRO, Eldorado, Telstar, Pollux en Tonka. U zegt…?

11. Dat zien we niet vaak: de concertmeester van de Franse opera die tegelijkertijd een koperpletterij opricht. Het bedrijf maakte bruggen, gaslantaarns en putdeksels voor Den Haag, maar verzorgde ook de gasverlichting in Soerabaja en Batavia. Voor de wereldtentoonstelling in Parijs zond het een gotische preekstoel van staal in. Hoe heet dit Joodse familiebedrijf?

12. In de Grote Kerk hangen 35 wapenborden, onlangs nog volledig gerestaureerd. Ze bevinden zich daar sinds 1457, toen de Bourgondische hertog Filips de Goede in de kerk vergaderde met zijn Orde van de Gulden Vlies. De belangrijkste edellieden van zijn rijk bespraken hier de politieke situatie, te voeren beleid en het landsbelang. Hoe noemen wij deze edellieden?

13. Stad van Vrede en Recht, zo mag Den Haag zich sinds 2012 officieel noemen. We weten waarom: vredesconferenties, het Vredespaleis, Internationaal Gerechtshof en Internationaal Strafhof droegen allemaal bij aan de pacifistische reputatie van Den Haag. U denkt nu natuurlijk meteen aan Andrew Carnegie, Bertha Suttner en Aletta Jacobs. Maar welke Nederlandse Nobelprijswinnaar legde de juridische basis onder Den Haag als Vredesstad? Graag de eerste letter van zijn achternaam.

14. Johan de Witt, Balthasar Gerards, Johan van Oldenbarneveldt – de lijst beroemde gasten van de Gevangenpoort is indrukwekkend. Eind achttiende eeuw verblijft er een Rotterdamse, die met haar vriendinnen 'Ruige Keet' en 'Oranjemeid' is opgepakt wegens ordeverstoring. Gelukkig strandt haar straf – geseling, brandmerking, tuchthuis en verbanning – op de komst van de Pruisen. Hoe is deze struise dame de geschiedenis ingegaan? Graag de eerste letter van haar voornaam.

Meedoen?

De eerste letters van de antwoorden (de lidwoorden mag u weglaten) vormen samen een woord van 14 letters, dat natuurlijk te maken heeft met Den Haag. Stuur het woord op naar inekegoudswaard@gmail.com of naar Ineke Goudswaard, Valkenboslaan 5, 2563 CD Den Haag. Vergeet niet uw emailadres en telefoonnummer te vermelden. Na loting onder de goede inzenders krijgt u bericht of u meespeelt in de finale.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox