Logo deposthoorn.nl


Jan en Lia Persoon van The Hague Boat willen de grachten schoon achterlaten en de mensen erop wijzen hoe vervuilend al die troep in het water is. (Foto: Jos van Leeuwen)
Jan en Lia Persoon van The Hague Boat willen de grachten schoon achterlaten en de mensen erop wijzen hoe vervuilend al die troep in het water is. (Foto: Jos van Leeuwen)

Balen van plastic soep in de grachten

Sinds 2 jaar is The Hague Boat actief als rondvaartbedrijf. Vanaf het water laten Lia Persoon en haar man Jan toeristen zien hoe mooi de stad is. Daarbij valt het ze telkens weer op dat er wel erg veel troep in de Haagse grachten drijft.

Den Haag - "De Zoutkeetsingel bijvoorbeeld, daar ligt altijd zoveel zwerfvuil in", zegt Lia. "Brood wordt er met plastic verpakking en al in het water gegooid. Laatst zag ik zwanen in zo'n plastic zak pikken... heel triest." En onlangs spotte ze nog jongens in een kano. De muur van de gracht werd door hen behangen met een ingewikkelde kunstzinnige spreuk. "Leuk hoor, maar bij de tweede brug hing de spreuk al aan één kant los. Dat waait zo het water in."
Lia past er voor om alleen de jeugd de schuld te geven van het drijvende zwerfvuil. "Het gebeurt ook wel dat we dekzeilen in het water vinden. Mogelijk niet goed vastgemaakt door werklui."


Ballonnen

Wat haar ook opvalt is dat versiering die langs de waterkant wordt opgehangen, bijvoorbeeld voor een feestje, zelden wordt opgeruimd. "Wij delen expres geen ballonnen uit aan boord. Maar dan zie je dat winkeliers ze wel ophangen langs de grachten. En vervolgens ruimt niemand het op of is het voor die tijd al het water in gewaaid."

Mensen denken niet na over de consequenties voor het milieu, is haar stellige mening. "Ze hebben niet door dat alles wat hier in het water terecht komt, zo naar zee stroomt. Die plastic soep daar, veroorzaken wij toch echt hier."

Als ze er getuige van is dat iemand iets in de gracht gooit, trekt Lia haar mond open. "Dat kan ik niet laten", zegt ze lachend. Ook haar man laat zich niet onbetuigd. Hij maakt foto's van alles wat in het water drijft en er niet hoort. En stuurt die naar de gemeente. Lia: "En het moet gezegd, de gemeente haalt het dan keurig uit het water." Maar zolang er in het gedrag van de mensen niets verandert, is het volgens Lia water naar de zee dragen."

Lia en haar man vinden het dan ook tijd voor actie. Tijdens hun laatste vaardag, zondag 15 oktober om 14.00 uur, gaan ze de grachten opruimen. Wie mee wil helpen, mag deze dag gratis mee. De vuilniszakken en plastic handschoenen liggen al klaar. Onderweg stapt By The Ocean We Unite aan boord om meer over de plastic soep in zee te vertellen. Na afloop kan iedereen een donatie doen aan deze organisatie. Dat doen Lia en Jan zelf ook. "Het klinkt misschien zweverig, maar we doen dit uit dankbaarheid voor het feit dat we het hele seizoen de grachten gebruiken. We willen ze schoon achterlaten!" Aanmelden vooraf is noodzakelijk. Dat kan via www.thehagueboat.com/en/ahoy-clean-up/

Meer berichten


Shopbox