Logo deposthoorn.nl


Gemeenteraadslid Arjen Dubbelaar met enkele kopers van de zelfbouwkavels Viljoenplantsoen. (Foto: Jos van Leeuwen)
Gemeenteraadslid Arjen Dubbelaar met enkele kopers van de zelfbouwkavels Viljoenplantsoen. (Foto: Jos van Leeuwen)

Grond zelfbouwkavels verontreinigd

Raadslid Arjen Dubbelaar van Groep de Mos/Ouderenpartij stelt deze week vragen aan het gemeentebestuur over de zelfbouwkavels aan het Viljoenplantsoen. Uit een beschikking blijkt dat de gemeente al in 2012 op de hoogte was van ernstige bodemverontreiniging, iets waarover de kopers pas op de dag van de overdracht bij de notaris in 2017 zijn geïnformeerd.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag - "Dit is een groot drama voor de kopers", schrijft Dubbelaar. "Om ze een huis te laten bouwen op verontreinigde grond is natuurlijk geen optie."
Milko Lippe is één van de 10 toekomstige bewoners en woordvoerder van de kopers. "De kern van ons probleem is dat de gemeente bij de overdracht heeft beloofd de grond te zullen saneren. In een bijlage van de gronduitgifteovereenkomst staat dat dit zal bestaan uit het geheel verwijderen van de bodemverontreiniging zodat verdere verspreiding niet mogelijk is. De gemeente heeft echter niet alles weggehaald maar de grond afgegraven en geïsoleerd op 1 meter gronddiepte."

Warmteput

Dan vertelt Milko over een wel heel opmerkelijk gesprek met de koperscoach van de Kavelwinkel, hun gesprekspartner van de gemeente. "Als jullie een huis met een warmteput willen bouwen - dat was ons plan en dat wist ze al lang - die dieper ligt dan anderhalve meter, moeten jullie de verontreinigde grond zelf afvoeren", zei ze. Zo kwamen we er ook achter dat niet alle verontreiniging uit de grond was verwijderd en dat het dieper lag. De gemeente zegt dat we gewoon kunnen gaan bouwen maar dat kan niet want het afvoeren van de vervuilde grond die dieper ligt is ontzettend duur. Daardoor zou ik met de financiering die ik nu heb mijn huis niet meer kunnen afbouwen. Dit geldt voor de meeste kopers", zegt Milko. "Overleg met de gemeente heeft tot nu toe niets opgeleverd en de laatste keer dat we iets van hen hebben gehoord is al weer maanden geleden. Alles ligt nu stil maar de kosten lopen door."

Dubbele lasten

Hij kan zijn woede niet inhouden over het onrecht en zijn stem trilt als hij vertelt. "We verwijten de gemeente dat ze vanaf het begin op de hoogte waren dat er sprake was van ernstige verontreiniging en ons hierover niet op tijd hebben geïnformeerd. Daarna hebben ze bewust een traject gecreëerd waarin wij als kopers behoorlijk wat kosten hebben gemaakt. Door alle vertraging hebben we onze huidige huizen nog niet verkocht maar wel nieuwe hypotheekafspraken gemaakt. Dus hebben we nu dubbele lasten. Verder verwijten we de gemeente dat ze de extra kosten niet willen vergoeden voor de stijging van de prijzen voor bouwmaterialen, juridische kosten, aannemerskosten, etc."

Arjen Dubbelaar wil nog iets kwijt: "Den Haag heeft de afgelopen jaren vermoedelijk meer kavels uitgegeven waarbij sprake is van verontreiniging die feitelijk niet wordt verwijderd maar afgegraven en geïsoleerd tot een meter gronddiepte. Wat heeft dit voor gevolgen voor de volksgezondheid?

Reactie van de gemeente: 

 'We zijn met de toekomstige bewoners van het Viljoenplantsoen in gesprek over hun klachten. Het is belangrijk om te onderstrepen dat de grond geschikt en veilig is om te wonen. Dat maakt de klachten niet minder vervelend. We willen samen tot een oplossing komen. Wij hebben hen inmiddels laten weten dat alle extra kosten worden vergoed.'

Reactie van Milko op de reactie van de gemeente.

"Opmerkelijk! Na bemoeienis van De Posthoorn en Groep de Mos was er plotseling actie want een dag later werd bij ons thuis per koerier een brief bezorgd van de gemeente. Weer een dag later belde de Ombudsman. Overigens stond er in die brief van de gemeente niet dat ze alle extra kosten gaan vergoeden."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox