Logo deposthoorn.nl


Ook Sylvana Simons is te bewonderen in de muzikale revueshow Opo Kondre. (Foto: Eva Rietbergen)
Ook Sylvana Simons is te bewonderen in de muzikale revueshow Opo Kondre. (Foto: Eva Rietbergen)

Scènes uit omstreden toneelstuk te zien op Haags Free Festival

Nooit eerder vertoonde scènes uit het omstreden toneelstuk Kraspoekol uit 1801, over een Indische slavin die haar wrede eigenares vermoordt, zijn op zondag 15 oktober te zien tijdens Free Festival. Het festival barst vanaf 14.30 uur los in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Den Haag - Regisseurs, curatoren, muzikanten, modeontwerpers en choreografen hebben op basis van het slavernijverleden en haar doorwerking op het heden een afwisselend programma samengesteld voor Free Festival met als hoogtepunt de revueshow Opo Kondre. In de show zitten fragmenten uit Kraspoekol dat in 1801 in Den Haag in première is gegaan. Door een fiks fluitconcert van toeschouwers in het publiek die belang hadden bij het in stand houden van slavernij is het stuk nooit uitgespeeld. Het is daarom uniek dat delen uit Kraspoekol twee eeuwen later alsnog te zien zijn in Den Haag.

Sylvana Simons

Onder meer Jetty Mathurin, Denise Jannah, Sylvana Simons, Manouschka Zeegelaar, Gerson Main, Simone Weimans en Gerson Main E.V.A. zijn te bewonderen in de muzikale revueshow Opo Kondre, die bestaat uit historische momenten – bekend en minder bekend – die voor de gedeelde geschiedenis van Suriname en Nederland belangrijk zijn geweest. Regisseur Jorgen Tjon A Fong (bekend van onder meer Ella!) werkt hiervoor samen met deze bekende podiumkunstenaars en de lokale Haagse amateurgezelschappen. Opo Kondre is een mix van stand-up, verhalen, muziek en theater.

Rebelse vrouwen

Een greep uit de rest van het programma: van een workshop Afrikaanse dans van Kula Skoro tot aan een lezing over rebelse vrouwen door dr. Aspha Bijnaar. Free Festival start om 14.30 uur met de dansvoorstelling Pee en eindigt om 22.00 uur met een Surinaamse Kaseko muziekband.

Haagse organisaties

Het programma van Free Festival is mede tot stand gekomen door de Haagse organisaties Pasado Presente, Samen Sterk, St.Mosaic, Ver. De Molenwijk, Haags Historisch Museum, Stichting voor Surinaamse Genealogie, Qalanjo Fashion, Kula Skoro en de gemeente Den Haag.

Kaartverkoop

Kaarten voor het Free Festival in Den Haag zijn vanaf 10 euro te koop via de website hnt.nl/free. Bezoekers van het festival kunnen de hele maand oktober – Maand van de Geschiedenis én Black Achievement Month - op vertoon van het ticket gratis naar het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg 7. Op dit moment is hier de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof te zien.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox