(Foto: Emi Barendse)
(Foto: Emi Barendse)

Voltooide Satyagraha is sluitstuk India Dans Festival

Van 27 tot en met 29 oktober vormt de opvoering van de volledige Philip Glass opera Satyagraha het indrukwekkende sluitstuk van het 7e India Dans Festival. In Satyagraha, waar Korzo en Kwekers in de Kunst de afgelopen 2 jaar aan werkten, ontmoeten westerse muziek en Indiase dans elkaar.

Den Haag - De opera is geïnspireerd door Mahatma Gandhi's filosofie van geweldloos verzet (Satyagraha). Prijswinnend choreograaf Shailesh Bahoran verzorgt de choreografie van akte 3 van deze muzikale happening met 60 zangers, dansers en muzikanten. Akte 1 en 2 gingen in première tijdens de edities van 2015 en 2016.
Satyagraha gaat over Gandhi's jonge, vormende jaren waarin hij in Zuid-Afrika verbleef en als jurist werkte. In die tijd ontwikkelde hij zijn concept van Satyagraha (letterlijk 'de kracht van de waarheid'). Hij vocht de Zuid-Afrikaanse autoriteiten en hun zogenaamde 'Black Act' aan, waarmee zij onder andere de grote Indiase gemeenschap in het land haar bewegingsvrijheid ontnam. Gandhi organiseerde geweldloos verzet zoals hongerstakingen en geweldloze demonstraties. De Amerikaanse schrijver Constance De Jong verwerkte het verhaal van Gandhi's strijd in een libretto met delen van de Bhagavad Gita als basis. Elke akte van Satyagraha heeft als uitgangspunt een historische figuur die commentaar geeft op het plot: de Russische auteur Leo Tolstoy, de Indiase dichter, filosoof en musicus Rabindranath Tagore en de Amerikaanse mensenrechtenactivist Martin Luther King Jr. Het libretto van de oorspronkelijke Glass opera wordt in deze versie niet nauwkeurig gevolgd, maar de muziek en thematiek vormen de basis voor een interpretatie naar eigentijdse Indiase dans.

In 2013 had Korzo met het India Dans Festival een primeur: het eerste Hindoestaans/Indiase koor (Zangam koor) van Nederland werd opgericht. In 2014 openden ze Holland-India Festivals met composities van de Amerikaanse componist Kanniks Kannikeswaran samen met Theaterkoor Dario Fo, het Residentie Orkest en dansers van Korzo. Een vervolg kon niet uitblijven. Philip Glass gaf persoonlijk toestemming om zijn opera te bewerken in een uitvoering met Indiase dans. Oorspronkelijk verleende de stad Rotterdam de compositie-opdracht voor het schrijven van de opera, die door Glass in 1980 werd voltooid.

Shailesh Bahoran is de choreograaf van akte 3 waarmee Satyagraha nu wordt voltooid en volledig uitgevoerd. Twee weken geleden won de talentvolle dansmaker nog de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en de Prijs Nederlandse Dansdagen Internationalisering.

Informatie en tickets India Dans Festival: indiadansfestival.nl

Meer berichten