Daisy Lachman bij het beeld van Louis Couperus op het Lange Voorhout. (Foto: Jos van Leeuwen)
Daisy Lachman bij het beeld van Louis Couperus op het Lange Voorhout. (Foto: Jos van Leeuwen)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (59): 'Wat steeds terugkeert is Prinsjesdag'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Daisy Lachman uit Paramaribo, Suriname.

Den Haag – Daisy staat bij het beeld van Louis Couperus aan het Lange Voorhout. 'Zoo ik iets ben, ben ik een Hagenaar', lijkt hij, net als die beroemde schrijver, ook te willen zeggen. Drie jaar geleden vertrok Daisy echter voorgoed terug naar Suriname, na meer dan 23 jaar als tandarts met een praktijk aan de Beeklaan gewerkt te hebben. "Ik heb een jonge dochter en ik wilde haar een Surinaamse jeugd bieden zoals ik zelf heb ervaren", zegt hij.

Fijne herinneringen heeft hij aan onze stad. "Wat steeds terugkeert is Prinsjesdag. Dan komen mensen uit alle hoeken van het land naar Den Haag. Ooit was ik een keer op uitnodiging in de Koninklijke stallen voor een bezichtiging van de Gouden en de Glazen koets. Heel mooi!", zegt hij. Niet toevallig vertelt Daisy over iets dat verbonden is aan het koninklijk huis want op de dag van het interview viert hij zijn verjaardag aan het Lange Voorhout nummer 19. Dit historische pand was vroeger eigendom van Leopold van Limburg Stirum (1758-1840). Koning Willem de 1e is op bezoek bij Leopold vanaf het balkon van dit huis verwelkomd door het volk. Verder is hier de eerste vergadering gehouden over onze eerste grondwet. Het pand wordt nu beheerd door Cultural Treasure Management.

Maar Daisy gaat ook graag naar de andere kant van de stad. "Rond de Paul Krugerlaan vind je veel winkeltjes van mensen uit allerlei culturen. Daar vind je ook ingrediënten die je in andere wijken van Den Haag moeilijk zal kunnen vinden. Ga bijvoorbeeld eens langs bij supermarkt De Tijd. Het is een Turkse ondernemer maar hij heeft ook ingespeeld op de Surinamers in onze stad. Je vindt er allerlei speciale kruiden zoals Massala, en tropische groenten. Bijvoorbeeld Kousenband en Tajerblad", vertelt Daisy. Maar nu is het tijd voor zijn verjaardagsfeestje. Met muziek? "Ik ben ook een muzikant. Leadgitarist", zegt Daisy. "Mijn favoriete muziek is Kaseko. Bijvoorbeeld van Lieve Hugo met 'Mi seni a boi' en Iwan Esseboom met 'Wittie visie'. Elk jaar komen collega's naar Suriname voor een tandartsencongres. Meestal vraagt de organisatie of ik de muziek wil organiseren. Dus dan weet je het wel."

Tegenbezoek?

"Reis naar het Q-Inn hotel in het centrum van Paramaribo. Dit hotel bestaat net een jaar en de eigenaar is erg vriendelijk", zegt Daisy. "Beneden heb je een bar/lounge waar ze heerlijke cocktails maken en je hoort er mooie muziek." Verder is dit hotel rookvrij, is er gratis wifi en er is ook een restaurant.

Meer berichten
Shopbox