Alexandr Kacho wandelt graag door onze stad. (Foto: Jos van Leeuwen)
Alexandr Kacho wandelt graag door onze stad. (Foto: Jos van Leeuwen)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (60): 'Het stadhuis lijkt op een cruiseschip'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Alexandr Kacho uit Khujad, Tadzjikistan.

Den Haag - Hij spreekt Engels met een Russisch accent en maakt droge grapjes over zijn bachelor-en masterstudie in Siberië. Uw verslaggever had hem zojuist verteld dat dit gebied in de communistische Sovjet tijd vooral bekend stond om de werkkampen voor dissidenten. "Toen ik mijn studie had afgerond kreeg ik uiteindelijk toestemming van de kampcommandant om naar het westen te reizen", zegt hij met een kwinkslag. Alexandr is sinds 2014 in ons land. Aanvankelijk om te promoveren aan de Technische Universiteit Delft (TU Delft). Daarna is hij gaan werken als onderzoeker bij Douwe Egberts. "Ik ondersteun de productontwikkeling –en kwaliteitsafdeling", zegt hij. "Als ze iets willen meten komen ze onder meer naar mij." Hij vertelt over zijn eerste keer in onze stad. "Ik moest dus naar het stadhuis maar wist niet precies waar het was. Toen vroeg ik aan enkele Hagenaars de weg maar ik had veel moeite om het, wat mij betreft, grappige woord Spui uit te spreken. De mensen wisten niet wat ik bedoelde en vroegen. 'Wat is dat?', vertelt Alexandr lachend. "Of ik nadien nog meer grappige Nederlandse woorden heb geleerd? Ze zijn allemaal grappig", grijnst hij. Wat betreft de Nederlandse taal wil hij nog iets kwijt. "Voor ik naar Nederland kwam woonde ik in Duitsland. In dat land zijn er zoveel obstakels voor buitenlanders dat je wel Duits moet leren om mee te kunnen doen. Hier zijn er veel minder belemmeringen en daardoor is er eigenlijk geen noodzaak om Nederlands te leren. Best wel tegenstrijdig", zegt hij. Onder de indruk is hij overigens van ons stadhuis. "Het doet me denken aan een groot cruiseschip", zegt hij. Hmmm. Ambtenaren in een cruiseschip betekent altijd op vakantie. Die beeldspraak zal hij vast niet bedoelen. Een favoriete plek in onze stad heeft Alexandr niet. Wel een favoriete bezigheid waarmee hij eigenlijk al tijdens zijn eerste kennismaking was begonnen. "Ik stapte toen uit bij station Hollands Spoor en liep het hele stuk naar het stadhuis. Door te gaan wandelen wil ik de stad leren kennen want er zijn zoveel winkeltjes en andere zaken die niet in de toeristengidsen staan. Fietsen doe ik trouwens ook graag", zegt hij.

Tegenbezoek?

"Reis naar de open dagmarkt. Je kunt er van alles kopen maar je vindt er ook theehuizen en restaurants met ons nationale gerecht: Oshipalav. Het bestaat uit rijst, kalfsvlees, wortelen en erwten. Echt lekker!"

Meer berichten
Shopbox