V.l.n.r. wethouder Baldewsingh, mascotte Storky, Lex Schoenmaker, Rinus Israël en Algemeen Directeur Mattijs Manders. Foto: Laurens Lindhout
V.l.n.r. wethouder Baldewsingh, mascotte Storky, Lex Schoenmaker, Rinus Israël en Algemeen Directeur Mattijs Manders. Foto: Laurens Lindhout (Foto: Joey Gardien)

Penning voor clubicoon

Uit handen van wethouder Baldewsingh en Rinus Israël kreeg ADO Den Haag-clubicoon Lex Schoenmaker voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Feyenoord de Haagse Sportpenning overhandigd. Hij ontving deze onderscheiding uit respect en waardering voor meer dan vijftig jaar inzet voor de club en de ambassadeursrol die hij daarbij vervult.

Den Haag - Schoenmaker (70) maakte in 1965 als 18-jarige zijn debuut voor ADO. Hij zou er tot 1970 blijven. In die periode won Schoenmaker in 1968 de KNVB Beker met de club. Na vijf seizoenen Feyenoord kwam de voormalig aanvaller in 1975 terug bij FC Den Haag. Hij zou er tot 1982 blijven, waarna hij zijn actieve loopbaan beëindigde. In totaal stond Schoenmaker maar liefst 424 wedstrijden in de basis en scoorde hij 158 goals. Na zijn carrière was Schoenmaker in verschillende periodes (assistent)-trainer van ADO Den Haag. Tot 1987 was Schoenmaker assistent van Rob Baan. Na wat omzwervingen via onder meer Feyenoord en AZ werd hij in 1994 voor één seizoen hoofdtrainer van FC Den Haag. Daarna was hij hoofdtrainer bij onder andere TOP Oss. In 2001 keerde Schoenmaker terug om samen met Rinus Israël een trainersduo te vormen. Tijdens hun samenwerking pakte ADO Den Haag in 2003 de titel in de Eerste Divisie. In 2004 gaf hij het stokje over aan Frans Adelaar. Toen Adelaar in november 2006 werd ontslagen trad Schoenmaker nog op als ad-interim. Schoenmaker is nu adviseur en clubambassadeur.

Meer berichten
Shopbox