Genelva Krind vindt het internationale karakter van Den Haag heel leuk. (Foto: Jos van Leeuwen)
Genelva Krind vindt het internationale karakter van Den Haag heel leuk. (Foto: Jos van Leeuwen)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (61): 'One Happy Kingdom in Diligentia'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Genelva Krind uit Paramaribo, Suriname.

Den Haag – "Op zondag 12 november speel ik in 'One Happy Kingdom', een voorstelling in Theater Diligentia", vertelt Genelva. "Er zijn verschillende delen in dit stuk maar ik vertel het verhaal over Elizabeth Samson (1715-1771)." Deze 'vrij geboren' zwarte vrouw uit de periode van de slavernij, is een historisch figuur binnen de Surinaamse en Nederlandse geschiedenis. Het meest bekend is ze om haar voorgenomen huwelijk met een witte man. Door de koloniale autoriteiten in Suriname werd aangenomen dat deze echtverbintenis niet was toegestaan dus het werd verboden. Elizabeth was het daar niet mee eens en stuurde een brief naar de Staten Generaal in Den Haag om deze beslissing aan te vechten. 3 jaar later was er een besluit; er was geen wet tegen een huwelijk tussen zwart en wit. Helaas was nog voor de uitspraak haar aanstaande man gestorven.

"5 jaar geleden ben ik naar Nederland gereisd om te studeren aan Toneelacademie Maastricht", vertelt Genelva. "Verder heb ik gespeeld in een voorstelling van het Nationale Theater hier in Den Haag." Dat verklaart dus veel. "Om te kunnen acteren moet je jezelf kennen. Zeker als je verhalen wil vertellen en andere perspectieven wil begrijpen", zegt ze. Dan komt haar eerste indruk van onze gemeente ter sprake. Het was een vluchtig bezoek ergens in 2012. "Ik dacht: wat een aparte stad en ik twijfelde. Toen ik hier voor de tweede keer kwam realiseerde ik me pas dat hier een bepaalde rust heerst die ik erg fijn vind." Ze vertelt er iets meer over. "Wat ik heel leuk vind is het internationale karakter. Dat heb je natuurlijk ook in Amsterdam en Maastricht maar daar vind je vooral toeristen. Hier heb je meer mensen die ook echt aansluiting zoeken bij de stad omdat ze bijvoorbeeld een periode komen wonen en werken."

Als het gaat over haar favoriete plek in onze stad begint Genelva te glunderen. "Walter Benedict", zegt ze met een Engelse tongval. "Het is een café/bistro aan de Denneweg. Los van de leuke sfeer en die klassieke inrichting ga ik er regelmatig naar toe vanwege de lekkere koffie. Meestal neem ik Latte Machiato. Heerlijk"

Tegenbezoek?

"Reis naar Souposo aan de Costerstraat in Paramaribo', zegt Genelva. "Daar serveren ze elke week een andere Surinaamse soep. Je kunt er ook terecht voor een goede lunch of maaltijd. De lekkerste soep die ik daar heb gegeten is de India Dal. Daarin zitten gele erwten en het heeft een curry smaakje."

Meer berichten
Shopbox