Elemam verbouwt in 'zijn tuin' aan de Ketelstraat alle soorten groente en fruit. Elke vrijdag is er een biomarkt. (Foto: Rosalie Ruardy)
Elemam verbouwt in 'zijn tuin' aan de Ketelstraat alle soorten groente en fruit. Elke vrijdag is er een biomarkt. (Foto: Rosalie Ruardy)

Stadsboer Elemam uit de Molenwijk verbouwt én verbindt

Stadsboer Elemam Musa uit de Molenwijk heeft liefde voor de aarde en vooral voor groen. Hij groeide op in Darfur, een groene oase in Sudan. Met de nodige aandacht en water liet hij daar vanaf jonge leeftijd weelderige groenten groeien. Een logische stap voor hem was de studie Land- en Tuinbouw.

Den Haag - Elemam: "Tijdens mijn studie brak de oorlog in Sudan uit en moest ik vluchten. Ik kwam in Nederland terecht en zette hier mijn studie voort aan de Agrarische Hogeschool Larenstein en de Landbouwuniversiteit Wageningen. Toen ik mijn studie had afgerond ging ik op zoek naar een manier om van mijn liefde voor de aarde mijn werk te maken. Coöperatief Eigenwijzer kwam op mijn pad: ik werd stadsboer. Met hulp van wethouder Joris Wijsmuller kreeg Coöperatief Eigenwijzer enkele jaren geleden een gebouw met een grote tuin aan de Ketelstraat 23 in Molenwijk toegewezen om in deze wijk stadslandbouw onder de aandacht te brengen. Het idee achter dit moestuinproject was om mensen met elkaar te verbinden en de gezondheid binnen de wijk te verbeteren.

Dat is gelukt, en hoe. In 'zijn' tuin aan de Ketelstraat verbouwt Elemam alle soorten groente en fruit die je kunt bedenken. Van courgettes, sla en komkommer tot frambozen, aardbeien, appels, peren en tientallen kruiden. Elke vrijdag is hier een biomarkt met gezonde producten voor bewoners. Mensen uit 'rijkere' buurten zoals Voorburg komen hier ook heen om hun biologisch geteelde voedselpakket te kopen. En de buurtbewoners weten de tuin ook te vinden: zij leren hier alles over stadstuinieren en nemen ook pakketten af.

Elemam: "De grond in de tuin aan de Ketelstraat was niet meteen bruikbaar, ik ben van 2011 tot 2013 bezig geweest om de grond gezond te maken voor biologische teelt. Gelukkig hebben we meerdere plekken in de stad waar we met Cooperatief Eigenwijzer mogen verbouwen. Zoals de tuin in de Ketelstraat van 1500 m2. En een tuin van 5000 m2 in Ypenburg, achter zwembad Hoogpad. Hierdoor is massaproductie mogelijk en kunnen we leveren aan verschillende afnemers zoals Fine Fast Food, Kobus en Green Patience."

Elemam wil nog veel bereiken met zijn tuinen. Zo wil hij voor buurtbewoners een goede oplossing voor GFT afval bedenken, en uiteindelijk wil hij stadslandbouw voor iedereen toegankelijk te maken.

Wil jij meer leren over stadstuinieren? Kom op zondag 26 november tussen 12.00 uur en 17.00 uur naar de Haagse Energiebeurs in het Atrium van het Stadhuis. Kijk voor meer informatie op de website
www.duurzaamdenhaag.nl/energiebeurs

Meer berichten
Shopbox