Ex minister Ivo Opstelten bij het Lange Voorhout. (Foto: Jos van Leeuwen)
Ex minister Ivo Opstelten bij het Lange Voorhout. (Foto: Jos van Leeuwen)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (62) 'De Schlemmer salade'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Ivo Opstelten uit Rotterdam.

Den Haag- Ooit de jongste burgemeester van ons land (Dalen, 28 jaar) en van 2010 tot en met 2015 minister van Veiligheid en Justitie. Maar dit even terzijde want de ex-minister komt gelijk ter zake: Feyenoord. Twee dagen voor het gesprek met uw verslaggever speelde zijn favoriete team een uitwedstrijd tegen ADO en met de uitslag (2-2) was hij niet zo blij. "Feyenoord is natuurlijk de mooiste club van Nederland maar dat was geen beste performance", zegt hij erover. Even later wijst hij op één van de oorzaken. "Berghuis speelde goed maar hij was slordig in de afwerking. Ik heb wel 5 kansen geteld. Het gaat er natuurlijk om dat we moeten scoren", zegt hij. En de voetbalkennis van onze ex-minister gaat nog veel verder. Ook oud-ADO voetballers heeft hij nog op zijn netvlies. "Vroeger hadden ze goede spelers als Theo van der Burch, Aad Mansveld, Martin van Vianen en Dick Advocaat", zegt hij. "Onlangs heb ik nog Lex Schoenmaker en Guus Haak ontmoet. De laatste heeft natuurlijk een verleden bij zowel Feyenoord als ADO."

Dan gaat het gesprek over zijn eerste herinneringen aan Den Haag. "Als kleine jongen kwam ik op bezoek bij mijn opa en oma. Ze woonden aan de Tedingerbrouckstraat nummer 15 in het Benoordenhout", vertelt hij. "Mijn opa hield veel van Indisch eten en regelmatig gingen we op bezoek bij Paatje en Maatje, een restaurant aan de Lange Houtstraat." Opvallend; nog steeds komt hij regelmatig in die straat maar dan nu voor een andere horeca gelegenheid. "Ik kom graag in café restaurant Schlemmer. Meestal met een groep vrienden van Minerva, de studentenvereniging uit mijn Leidse studietijd. De Schlemmer salade met spekjes en blauwe kaas vind ik echt heerlijk." Maar er is nog iets wat hij lekker vindt. "Dat is de Schlemmer omelet", zegt hij. "Eigenlijk hebben ze die afgeschaft, behalve als wij komen. Goede tent. Den Haag is gewoon gezellig. Altijd leuk om hier te zijn", zegt hij glunderend.

Tegenbezoek?

"Reis met de trein of de Randstadrail naar Rotterdam en stap uit bij ons prachtige Centraal Station (CS). Loop de stad in naar de Coolsingel en ons stadhuis en daarna naar de Markthal. Neem daar een bakje koffie en kijk je ogen uit. Neem daarna een watertaxi voor een tochtje naar Katendrecht. Dat is helemaal vernieuwd met leuke tentjes en goed eten. Bijvoorbeeld bij Walhalla. Daar kan je tot heel laat blijven zitten en dan ga je weer terug. Rotterdam is hot. Rotterdam is cool!"

Meer berichten
Shopbox