Enith Brigitha wordt verwelkomd door bestuursvoorzitter Rajesh Ramnewash van Stichting Hindoe Onderwijs Nederland en directeur Fred van de Poll van de Shri Vishnu School. (Foto: Jos van Leeuwen)
Enith Brigitha wordt verwelkomd door bestuursvoorzitter Rajesh Ramnewash van Stichting Hindoe Onderwijs Nederland en directeur Fred van de Poll van de Shri Vishnu School. (Foto: Jos van Leeuwen)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (63) 'Miniaturen van Madurodam'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: oud-topzwemster Enith Brigitha uit Curaçao.

Den Haag - Enith bezoekt de Shri Vishnu School in onze stad om aan de kinderen te vertellen over haar zwemcarrière en over haar recent verschenen boek: 'Zwemmen in de schaduw van doping'. Hierin het levensverhaal van deze bijzondere vrouw die alom wordt gezien als een zwemlegende. In 1972 heeft ze als eerste Nederlandse de 100 meter vrije slag binnen een minuut gezwommen. Verder heeft ze 21 nationale titels gewonnen en bij de Olympische spelen van 1976 in Montreal snelde ze naar 2 bronzen medailles op de 100 en 200 meter vrije slag. Bovendien is ze in 1973 en 1974 gekozen tot sportvrouw van het jaar en is ze in 1979 benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.

"Vroeger kwam ik wel eens voor wedstrijden in Zwembad Morgenstond", vertelt Enith. "Dat lag toch bij het Zuiderpark?" Ze lacht hartelijk als uw verslaggever positief antwoordt. Nog steeds heeft ze dat kenmerkende spleetje tussen haar tanden en wellicht ook daardoor lijkt de tijd op haar geen vat te hebben gehad.

Ze praat gemakkelijk over de bezoeken aan onze stad in de jaren 70. "Uit die tijd herinner ik me zwemvereniging Zian en de Haagse zwemfamilie Elzerman. Hans, Bert, Josien en Henk", zegt ze. "Ook ben ik hier wel eens geweest voor een concert van The Rolling Stones. Dat was in stadion Zuiderpark (1976). "Ze gaat nog meer terug in haar herinnering naar haar allereerste moment in Den Haag. "Het jaar was 1963 en ik was 9 jaar oud. Mijn ouders en ik waren op vakantie in Nederland en we reisden naar Madurodam. Al die miniaturen daar vond ik geweldig om te zien. Ik heb me daarna altijd voorgenomen om nog een keer terug te gaan maar het is er nooit van gekomen. Misschien ooit in de toekomst met mijn kleinkinderen", zegt ze. Dan maakt ze een vergelijking met het Den Haag van toen en nu. "Wat me opvalt is dat er veel gerenoveerd is. De binnenstad is erg leuk geworden en je ziet er mooie gebouwen. Het ziet er gewoon allemaal goed uit."

Tegenbezoek?

"Bijzonder aan Curaçao vind ik de monumenten, de stranden en de onderwaterwereld", zegt Enith. "In het centrum vind je prachtig opgeknapte gebouwen en als je bij het strand bent kan je ineens een school dolfijnen langs zien zwemmen. Leuk om een keer mee te maken. Bovendien is het water daar helder blauw en lijkt het net alsof je in een aquarium zit. Mijn advies: huur een gids in en leer over de geschiedenis van het eiland."

Meer berichten