Jaap en Jacqueline Schut van popmuseum RockArt maken lange dagen. Het liefst hevelen ze hun museum zo snel als mogelijk over naar Den Haag.
Jaap en Jacqueline Schut van popmuseum RockArt maken lange dagen. Het liefst hevelen ze hun museum zo snel als mogelijk over naar Den Haag. (Foto: Martin Reitsma)

RockArt nog altijd niet in Den Haag

In november 2016 besloot de Haagse gemeenteraad dat er binnen een paar maanden een concreet plan moest liggen voor een verhuizing van popmuseum RockArt naar Den Haag. Het voorstel hiertoe van CDA-raadslid Michel Rogier werd door vrijwel de hele raad gesteund. RockArt is evenwel nog altijd in Hoek van Holland gevestigd.

Den Haag - We doen een interview met Jaap en Jacqueline Schut van het popmuseum over de huidige stand van zaken. De ontvangst is hartelijk in deze schatkamer van de Nederlandse popmuziek. Overal zien we juweeltjes uit een roemrijk popverleden zoals de mengtafel waarmee de million seller 'Venus' werd opgenomen, het drumstel van Golden Earring, een heuse platenbar en vitrines met unieke memorabilia. Jaap: "We hebben zo'n immense hoeveelheid uniek materiaal dat we veel niet kunnen exposeren omdat we er de ruimte niet voor hebben. Onze taak is toch om al dat culturele erfgoed veilig te stellen. We zijn nu op zoek naar een Haagse locatie waar we ons kunnen vestigen. Het pand moet voldoen aan de inrichtingseisen en voorwaarden die we voor ogen hebben. Popmuziek en politiek is iets dat moet groeien! Popmuziek is een 'way of life' en een 'trip down memory lane'. Het gaat om zeventig jaar (pop) muziek in Nederland."
Jaap en Jacqueline hebben het erg druk en maken lange dagen, maar klinken strijdvaardig, Jaap: "We zijn bij zoveel zaken betrokken en dan is het opmerkelijk dat je vanuit een industrieterrein in Hoek van Holland moet opereren. We zijn inmiddels uitgegroeid tot het instituut van het land." Op de vraag waarom RockArt naar Den Haag moet verhuizen, antwoordt hij: "Den Haag is van oudsher popstad nummer 1 van ons land. Hier komen legendarisch bands vandaan." Wat is er allemaal nodig om het museum overeind te houden? "We hebben een winkel en webshop bij het museum met popartikelen. We verhuren RockArt aan gezelschappen en leggen ze in de watten. We werken 14 uur op een dag. We zijn aanwezig bij evenementen zoals Pioniers van de Nederpop. Ik heb nog zoveel wensen, waar we momenteel niet de financiële ruimte voor hebben. Als we morgen allemaal zeggen: We gaan het regelen, dan is het toch overmorgen geregeld met alle participerende partijen? We hebben een fantastisch team met medewerkers. Als er nou één een lintje verdient voor al haar inzet, dan is het wel mijn vrouw Jacqueline", gaat Jaap verder. Zij laat ons één van de gastenboeken lezen met daarin lofuitingen van velen. "Op 26 november hebben we een evenement met de bijzondere Gretschgitaar van Eddy Christiani."

Meer berichten
Shopbox