Voorzitter Coen Delissen (links) heeft zelfs al een rondje door de Binckhorst gefietst. 'Ik had het gevoel dat daar toch een plekje voor ons te vinden moet zijn.' (Foto: Jos van Leeuwen)
Voorzitter Coen Delissen (links) heeft zelfs al een rondje door de Binckhorst gefietst. 'Ik had het gevoel dat daar toch een plekje voor ons te vinden moet zijn.' (Foto: Jos van Leeuwen)

Modelbouwclub zoekt nieuwe plek

De Haagse Modelbouw Club (HMC) houdt op zaterdag 25 en zondag 26 november open huis. Dat vindt plaats in de voormalige Britse school aan de Tarwekamp 3 waarin HMC nog tot het voorjaar van 2018 onderdak heeft. Omdat het gebouw wordt afgebroken zijn de ruim 30 leden hard op zoek naar een nieuwe plek waar ze hun hobby kunnen uitoefenen. "Maar dat valt nog niet mee", vertelt voorzitter Coen Delissen.

Den Haag - Delissen wil er nog niet aan denken dat het pronkstuk van de club, de typisch Haagse baan met de stations Hollands Spoor en Staatsspoor (nu Centraal Station), moet worden afgebroken en in dozen wordt opgeslagen als er niet op tijd een nieuw onderkomen wordt gevonden. "Ik ben een optimistisch mens", zegt hij lachend. "Het moet lukken om voor die tijd iets te vinden." Maar dat de nood hoog is, blijkt wel uit het feit dat de voorzitter onlangs op zijn fiets door de Binckhorst is gaan rijden. "Ik had het gevoel dat daar toch iets te vinden moet zijn."

Het probleem is volgens Delissen dat de oudste modelbouwclub van Nederland niet in staat is om commerciële prijzen te betalen. "We zijn een vereniging en ons enig inkomen is het contributiegeld van onze leden."

Volgens Delissen zou het doodzonde zijn als de oudste club om deze reden ter ziele zou gaan. "Ik moet er niet aan denken." Temeer daar 'zijn mannen' zoveel plezier beleven aan de club en de hobby van de modeltreintjes. En volgens Delissen is het ook zeker geen 'ouderwets' tijdverdrijf waar de jeugd geen interesse meer voor heeft. "De jongeren van tegenwoordig willen zich niet meer zo binden, maar de belangstelling is er nog steeds. Dat zien we wel op de beurzen. Nee over de aanwas ben ik niet zo pessimistisch. Je moet het voor de jeugd gewoon op een andere manier interessant maken om lid van HMC te worden." Maar daar is dan wel een eigen plek voor nodig, beaamt hij. Het liefst een ruimte van zo'n 80 vierkante meter waar hooguit zo'n 400 euro per maand voor moet worden betaald. En het hoeft niet per se in Mariahoeve te zijn. Voorjaar 2018 is de uiterste deadline. Zover wil Delissen het niet laten komen. "Als we morgen iets krijgen aangeboden, gaan we gelijk pakken."

Komend weekend worden de open dagen dus sowieso voor het laatst aan de Tarwekamp gehouden. Dé gelegenheid om de banen nog eenmaal in hun volle glorie te zien. Verder wordt er uitleg gegeven over alle facetten van deze hobby en kunnen kinderen hun rangeerdiploma halen! Ook worden nieuwe en gebruikte treintjes verkocht. Openingstijden: zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Meer berichten
Shopbox