Tips voor het Haagse Topsport weekeinde 24 tot en met 26 november

Hockey slotdag voor winterstop

Terwijl de competitie in de Hoofdklasse al stilligt, staat er in de Overgangsklasse nog één speelronde voor de winterstop op het programma. Jammer genoeg speelt er maar één van de vijf teams op het op één na hoogste niveau een thuiswedstrijd; de dames van Klein Zwitserland. De Steenbokken krijgen zondagmiddag bezoek van Hockey Club Tilburg. Na de eerste competitiehelft staan deze ploegen zeven de en achtste, waarbij de Haagse hockeysters een punt voorsprong op hun Brabantse tegenstander hebben. De achterstand op de top vier is te groot om nog hoop te hebben om mee te strijden om de play-offs. Het is dus zaak voor KZ om zich zo snel mogelijk veilig te spelen en dan zouden drie punten welkom zijn. In dezelfde poule speelt de nummer twee HGC zondag uit bij Helmond. De Gazellen voelen de hete adem van Were Di in de nek en kunnen zich geen puntverlies permitteren. In poule A speelt het Voorburgse Cartouche in Vught de lastige uitwedstrijd tegen het sterke MOP. In de Overgangsklasse bij de mannen zijn Klein Zwitserland en Cartouche nog in de race om de play-off plekken. Beide teams hebben drie punten achterstand op koploper Qui Vive. KZ stuit zondag in Nijmegen op Union, Cartouche speelt uit bij Phoenix.

Streekderby's in het handbal

Terwijl de handbalmannen van koploper Hellas zaterdag afreizen naar Limburg voor de eredivisieontmoeting met Handbal Venlo, vinden er in Den Haag twee streekderby's plaats. De vrouwen van Hercules krijgen zaterdagavond 19.00 uur in de Ypenburgse Sporthal Boswijk bezoek van het Zoetermeerse Gemini. Beide teams hebben het moeilijk in de Eerste divisie. Gemini bezet na elf wedstrijden de negende plaats maar het verschil met de nummer dertien en voorlaatste is slechts drie punten. Hercules staat twee punten achter op de Zoetermeerse concurrent en heeft de punten in de strijd tegen degradatie dus bitterhard nodig. De Eerste divisie voor mannen telt twee Haagse en een Voorburgs team. Dat betekent dus zes derby's waarvan er zaterdagavond 21.15 uur één wordt gespeeld. In Sporthal Loosduinen kruizen WHC en EHC de degens. Na een uitstekende competitiestart is de Haagse thuisploeg afgezakt naar de vijfde plaats. WHC heeft de punten tegen de hekkensluiter van de poule nodig om het gat met de topploegen niet nog groter te laten worden. EHC verloor de laatste vijf wedstrijden maar zegevierde wel in de derby tegen Hercules. Kunnen de Voorburgers tegen WHC opnieuw stunten? Het Haagse Hercules speelt zondag uit bij Atomium'61.

Interessante korfbalaffiches

Na de belangrijke maar nipte overwinning van de korfballers van Die Haghe op Sporting Delta vorige week zaterdag staat er komend weekeinde opnieuw een kraker voor de Kanaries op het programma. Titelkandidaat DeetosSnel komt zaterdag namelijk op bezoek in de Sportcampus. Beide ploegen hebben uit de eerste twee Hoofdklasse duels twee punten weten te vergaren en hebben een zege nodig om zich aan te sluiten bij de subtop. Een ander zeer interessant affiche is die tussen het Haagse HKV/Ons Eibernest en KVS/Maritiem uit Scheveningen. Beide clubs stonden enkele jaren geleden nog aan de top van het Haagse korfbal maar zijn inmiddels voorbijgestreefd en afgezakt naar de Overgangsklasse. De Eibers zijn de competitie opnieuw zeer matig begonnen, want de eerste twee competitiewedstrijden gingen beide verloren. KVS won vorige week wel van De Meervogels en staan na de nederlaag in de openingsronde daardoor in de middenmoot. De derby in de Eibernesthal aan de Steenwijklaan begint zaterdag om 19.45 uur. De Haagse ploeg in vorm is HKV Achilles. Na de winst van de Haagse Korfbaldagen wonnen de Haagse Leeuwen ook de eerste twee Overgangsklasseduels, onder meer van Eibernest. Zaterdag stuit de formatie van Ton van der Laaken in Zaandam op ZKV.

Uur U voor rugbyers HRC

Het Uur U is aangebroken voor de rugbyers van HRC. De Hagenaars hebben nog vier wedstrijden om zich van de tiende naar de zesde plaats op te werken en zo een plek in de kampioenspoule te bemachtigen. Mocht dit niet lukken dan rest de hofstedelingen niets anders dan een pek in de degradatiepoule waar handhaving het hoogst haalbare is. Dat zou een verloren seizoen betekenen voor de roemruchte club die dit jaar 85 jaar bestaat. Negen punten bedraagt de achterstand van de Haagsche Rugby Club op Castricumse RC en RC Waterland, de nummers vijf en zes van de Ereklasse. Het lijkt een schier onmogelijke opdracht om dit gat nog te overbruggen. Toch zullen de mannen van coach Silvester Ramaker er alles aan doen en spelen een aantal dingen in het voordeel van HRC. Zo kunnen er bij een zege vier of vijf winstpunten worden bijgeschreven en spelen de Hagenaars in de drie laatste wedstrijden nog tegen de nummers zeven, negen en twaalf van de ranglijst. De lastigste wedstrijd wordt die van aanstaande zaterdag. Dan stuit HRC in Leiden op het dit seizoen verrassend sterke DIOK. Gezien de stand van zaken kunnen de Haagse mannen zich daar geen verlies meer permitteren.

Hijs tegen Panters en Herentals

Voor de ijshockeymannen van Hijs Hokij staat er weer een druk maar ook zeer interessant weekeinde voor de deur. Vrijdagavond krijgen de Hagenaars in de eigen Uithof bezoek van Zoetermeer Panters. Hoewel de derby dit prille seizoen al tweemaal gespeeld is, blijft een wedstrijd tussen Den Haag en Zoetermeer voor beide teams speciaal. De eerste twee derby's werden relatief eenvoudig gewonnen door Hijs. "Maar nu is het voor de competitie", zegt Panters aanvaller Valentijn Scheffe over de wedstrijd van vrijdag. "Als we de kleine foutjes eruit halen en ook wat geluk hebben, maken we een kans." De hofstedelingen mogen 'de Blauwen' zeker niet onderschatten, maar zijn aan hun stand verplicht om ook na dit BeNe League duel ongeslagen te blijven. "We zijn normaal gesproken een tandje sterker dan Panters", vindt ook Hijs verdediger Mike van Oeveren. "En we zijn als team nog steeds gedreven om alles te winnen. Vorig jaar grepen we net naast de prijzen, dat moet dit jaar anders." Na een dagje rust moeten de mannen van coach Chris Eimers zondag alweer aan de bak in en tegen het Belgische Herentals. Hijs was vorig seizoen verantwoordelijk voor de uitschakeling van onze zuiderburen dus Hijs staat daar een heet avondje te wachten.

Inter Rijswijk snakt naar punten

De start van de mannen van Inter Rijswijk in de Eredivisie is niet verlopen zoals gehoopt. Waar de Rijswijkse volleybalmannen de afgelopen jaren gewend waren in het linkerrijtje te bivakkeren, hebben de Marimbahalbewoners in de eerste acht competitiewedstrijden slechts één zege op hekkensluiter Vallei Prins geboekt. Samen met de punten van twee 3-2 nederlagen staan de mannen van coach Willy Steenbakkers met vijf punten op de negende en voorlaatste plaats. In de laatste speelronde van de eerste competitiehelft krijgt Inter te maken met het Talent team Papendal/Arnhem. Op papier is dit een tegenstander waar kansen liggen voor de Rijswijkers, de jeugdige tegenstander staat slechts twee punten boven Inter. Pech is echter dat het Talent Team de vorm nu te pakken lijkt te hebben, getuige de 0-3 zege op Coniche Topvolleybal Zwolle van afgelopen woensdag. Van die ploeg verloor Inter eerder dit seizoen nog kansloos met 3-0. Vorig weekeinde tankte de Rijswijkse ploeg nog wel wat vertrouwen in het bekertoernooi door in de achtste finale AVV Keistad met 3-0 te verslaan. Hopelijk verschaffen Steenbakkers en consorten zich zaterdag wat lucht onderin de eredivisie met zo'n zelfde uitslag. Het duel in de Marimbahal begint zaterdagavond om 19.30 uur.

AGENDA-OVERZICHT

Basketbal

Zondag 26 november, Promotiedivisie (m), 12.00 uur, BV Groningen-Lokomotief
Zondag 26 november, Promotiedivisie (m), 14.00 uur, CobraNova-VBC Akrides

BiljartenZondag 26 november, Buffalo League, 13.00 uur, SIS Schoonmaak-D.P.C.

Handbal

Zaterdag 25 november, Eredivisie (m), 20.00 uur, Handbal Venlo – Hellas

Zaterdag 25 november, Eerste divisie (v), 19.00 uur, Hercules – Gemini (Z)

Zaterdag 25 november, Eerste divisie (m), 21.15 uur, WHC – EHC
Zondag 26 november, Eerste divisie (m), 14.25 uur, Atomium'61-Hercules

Hockey

Zondag 26 november, Overgangsklasse (v), 12.45 uur, MOP-Cartouche
Zondag 26 november, Overgangsklasse (v), 12.45 uur, Klein Zwitserland-Tilburg
Zondag 26 november, Overgangsklasse (v), 12.45 uur, Helmond-HGC

Zondag 26 november, Overgangsklasse (m), 14.45 uur, Union-Klein Zwitserland
Zondag 26 november, Overgangsklasse (m), 14.45 uur, Phoenix-Cartouche

IJshockey

Vrijdag 24 november, BeNe Liga, 20.30 uur, Hijs Hokij-Zoetermeer Panters
Zondag 26 november, BeNe Liga, 20.00 uur, Herentals-Hijs Hokij

KorfbalZaterdag 25 november, Hoofdklasse zaal, 19.45 uur, Die Haghe-DeetosSnel

Zaterdag 25 november, Overgangsklasse zaal, 19.45 uur, HKV/Ons Eibernest-KVS/Maritiem
Zaterdag 25 november, Overgangsklasse zaal, 19.40 uur, ZKV-Achilles

Rugby

Zaterdag 25 november, Ereklasse, 15.00 uur, DIOK-HRC

Voetbal

Zaterdag 25 november, Derde Divisie Zaterdag , 14.30 uur, Scheveningen – Jong FC Groningen?

Zaterdag 25 november, Derde Divisie Zondag, 19.45 uur, Be Quick 1887-HBS
Zondag 26 november, Derde Divisie Zondag, 14.00 uur, Quick-Jong De Graafschap

Zondag 26 november, Eredivisie (m), 16.45 uur, Vitesse-ADO Den Haag

Volleybal

Zaterdag 25 november, Eredivisie (m), 19.30 uur, Inter Rijswijk-TT Papendal/Arnhem

Zaterdag 25 november, Eerste Divisie (m), 16.30 uur, Inter Rijswijk 2-VC City Lens Krimpen

Waterpolo
Zaterdag 25 november, Overgangsklasse (v), 19.40 uur, WZC-Waterpolo Den Haag
Zaterdag 25 november, Eerste klasse (m), 20.00 uur, Katwijk-Waterpolo Den Haag

Meer berichten
Shopbox