Niemand mag hier komen, behalve beiaardier Heleen van der Weel. (Foto: Jos van Leeuwen)
Niemand mag hier komen, behalve beiaardier Heleen van der Weel. (Foto: Jos van Leeuwen)

Boven in de toren klinkt het Vredespaleis als een klok

Ik ben altijd op zoek naar geheime plekken in onze stad. Een beetje mysterieus ook zoals de tunnel bij 't Gouden Hooft in de binnenstad. Of een bunker in de duinen. En als ik langs het Vredespaleis loop, vraag ik me altijd af wat daar boven in die toren zit. Niemand mag daar in klimmen, behalve beiaardier Heleen van der Weel.

Door Willem Post

Den Haag - Afgelopen donderdag greep ik mijn kans. Ik schoof aan bij een groepje journalisten die haar bij hoge uitzondering mochten vergezellen naar boven.

Bijzonder

Het was immers een bijzondere dag want de nieuwe internationale website over carillons van vrede en oorlogsherdenking werd in het Vredespaleis gelanceerd: www.peacecarillons.org Nieuws dus. 230 treden beklom ik samen met Heleen die opvallend vlot naar boven 'rende'. Ja hallo, als je dat regelmatig doet! Bekaf kwam ik boven. Maar wat een beloning! Vlakbij dat klokkenspel (maar liefst 48 stuks!) is een soort van knus mini-appartement met stokkenklavier waar Heleen, onze oud-stadsbeiaardier, iedere dinsdag en donderdag vakkundig speelt van 13.00 uur tot 13.45 uur. Prachtige klanken. Ze speelde 'Give Peace a Change'. M'n eerste Beatles plaatje nota bene. Mijn dag kon niet meer stuk.

Willem Post beschrijft zaken in Den Haag waarop de Hagenaars volgens hem best trots mogen zijn!

Meer berichten
Shopbox