Logo deposthoorn.nl


Hala voelt zich steeds meer thuis in Den Haag/ Foto: Jos van Leeuwen
Hala voelt zich steeds meer thuis in Den Haag/ Foto: Jos van Leeuwen
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (68): 'Het Vredespaleis vind ik erg mooi'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Hala Alhamed uit Damascus, Syrië.

Den Haag – "De laatste 10 jaren ben ik veel verhuisd, onder meer vanwege mijn werk als civiel ingenieur, en elke keer als ik ergens gesetteld was moest ik weer verhuizen. Dat was teleurstellend. Toen ik in Den Haag kwam wonen wilde ik dan ook niet emotioneel gehecht raken aan deze stad. Ik zou immers toch weer snel weg gaan, dacht ik. Inmiddels ben ik hier bijna 2 jaar en loopt het toch een beetje anders."

Hala heeft binnen 6 maanden Nederlands geleerd en is gestart met Work4Water, een bedrijf dat zich bezighoudt met advies over milieuvraagstukken, zoals afvalwaterbeheer en reductie van CO2. Voor dat laatste heeft ze de Love-Your-Home-One-Stop-Shop- digitale applicatie ontwikkeld. "Hiermee kunnen huiseigenaren advies krijgen over de mogelijkheden om hun huis CO2-neutraal te maken. Dit past in het streven van het gemeentebestuur om van Den Haag in 2040 een CO2-neutrale stad te maken en daarom zijn we met hen een samenwerking aangegaan", zegt ze. "Het belangrijkste verschil met andere applicaties is dat onze adviezen onafhankelijk zijn. We werken niet samen met commerciële partijen."

Wellicht door de toenemende aandacht voor haar werk voelt Hala zich hier steeds meer thuis en durft ze zich nu ook open te stellen voor de schoonheid van onze stad. "Het Vredespaleis vind ik heel erg mooi. Dat gebouw staat echt symbool voor Den Haag als stad van vrede en recht. Verder ben ik helemaal weg van die internationale sfeer en die grachten vind ik helemaal geweldig. Zoiets hebben we niet in Syrië en slechts zelden in de andere plaatsen waar ik heb gewoond", vertelt ze. Hala blijft even stil en denkt na. Dan zegt ze: "Die oude huizen in Scheveningen en het strand, daar wordt ik heel erg gelukkig van."

Hala vertelt over haar lessen Nederlands. "Dat was soms best moeilijk. 'Huiswerk' en 'Kijkduin' waren bijvoorbeeld woorden die ik maar niet onder de knie kreeg', vertelt ze lachend. "Die gr-gr-klanken waarbij het lijkt alsof je je keel schraapt waren niet zo moeilijk want die hebben we in het Arabisch ook. Maar ui en eu uitspreken is verschrikkelijk."

Tegenbezoek?

Vanwege de 'moeilijke situatie' in Syrië deze keer geen reisadvies naar de favoriete plaats van onze hoofdpersoon. "Ik ben vaak gereisd naar Istanboel in Turkije", zegt Hala. "Dat lijkt me wel een goede plaats voor de Hagenaars om te bezoeken. De voetballers van ADO gaan in januari ook naar dat land. Bezoek dan de wijk Sultanahmet. Er is daar veel te zien. Bijvoorbeeld het Topkapi paleis. Ook vind je er veel leuke restaurants."

Meer berichten
Shopbox