Logo deposthoorn.nl


De Pioniers van de Nederpop excelleren op het podium. Foto: Jerrold Mallee.
De Pioniers van de Nederpop excelleren op het podium. Foto: Jerrold Mallee.

Haagse popglorie excelleert tijdens Pioniers van de Nederpop

Na twee zeer succesvolle theaterseizoenen 'Johan Derksen en de Pioniers van de Nederpop' genieten afgelopen donderdagavond bijna 4500 toeschouwers nog eenmaal van een memorabele show in Ahoy. Veelal babyboomers maar ook jongere generaties smullen van een melancholieke en nostalgische avond in deze poptempel. Voor velen is het dé soundtrack van hun jeugd. De Haagse inbreng bij dit muzikale spektakel blijkt groot met iconen uit de Nederpop zoals Rudy Bennett, Frans Krassenburg, The Clarks, Cesar Zuiderwijk en Joëlle Vierling. Maar ook het Westlands Mannenkoor, Theo van Es, Michel van Dijk, Erwin Java, A.J. Plug en Johnny Kendall maken de avond onvergetelijk. In de hal is een popexpositie opgesteld door Museum RockArt. Deze expositie bestaat uit bijzondere affiches, gitaren, cd's, lp's en boeken uit de Nederlandse popgeschiedenis vanaf de jaren 50 tot heden.

Tekst: Martin Reitsma - fotografie Jerrold Mallee

Ontspannen met pretogen staat presentator Johan Derksen op het podium. Hij heeft er zin in. Talloze keren krijgt hij de lachers op zijn hand met zijn vileine en spitsvondige opmerkingen, het zijn er teveel om te noemen. De Pioniers van de Nederpop vindt hij fantastisch om te doen en zegt: `Diverse muzikanten hebben de afgelopen jaren te kampen gehad met ernstige gezondheidsproblemen, Ik ben iedere keer weer blij als ik ze allemaal weer gezond bij elkaar heb en kan meenemen in het busje. We zijn op leeftijd maar gaan er nog voor.` De optredens zijn wervelend en spreken tot de verbeelding van een uitzinnig publiek.

The Clarks spelen onder meer nummers van The Beatles en Rolling Stones, een feest van herkenning met vlijmscherpe licks, riffs en grooves, sterke zang en een fantastische show vol bruisende dynamiek. Niet voor niets worden ze dé Classic Rockband van Nederland genoemd. Ook 'Lying All The Time' van The Outsiders klinkt ijzersterk. Hun uitvoering van 'Radar Love' bruist en zindert met de inbreng van twee drummers. Cesar Zuiderwijk en Peter van Rijn voeren deze klassieker naar een ware climax. Het drumtandem blijkt een uitstekende ritmesectie. Joëlle is de jonge zangeres binnen de Pioniers van de Nederpop die met haar mooie stem en wervelende podiumact de verbindende schakel is tussen deze gouden iconen en een talentvolle lichting jonge muzikanten. Ze zingt twee medley's onder begeleiding van The Clarks. Nummers van Earth & Fire en Shocking Blue. Het wordt een prachtig muzikaal eerbetoon aan Jerney Kaagman en Mariska Veres met nummers als 'Seasons' en 'Venus.' Johnny Kendall zingt 'See See Rider' en 'St James In Firmary' met een stem en energie die door de jaren heen nog niets aan kracht heeft ingeboet. Dit geldt eveneens voor Theo van Es, het boegbeeld van The Shoes. Nummers als 'Na Na Na' en 'Osaka' betoveren het publiek dat mee wordt gevoerd naar de gouden muziekperiode van toen. Frans Krassenburg wordt door Johan aangekondigd als dé enige en echte zanger van The Golden Earrings. 'That Day', 'Please Go' en 'Sound of the Screaming Day' blijken tijdloze klassiekers! Wat een energie en bereik. Zanger Michel van Dijk is met zijn unieke en aansprekende stemgeluid nog steeds een van de beste rockzangers van ons land, net als in zijn beste jaren bij Alquin. Een denderend optreden vol vuur en overtuiging met nummers als 'Such A Cat' en 'Wheelchair Groupie'.

Na de pauze komt het Westlands Mannenkoor op. Het is een indrukwekkend gezicht. Onder begeleiding van The Clarks zingen zij diverse klassiekers van de Volendamse band The Cats. Arnold Mühren, de bassist en componist bij deze legendarische band zit in de zaal en geniet.  Erwin Java blijft een gitaarvirtuoos, het publiek smult van 'Appleknockers Flophouse' en 'Window Of My Eyes'. Het wordt een prachtig eerbetoon aan Harry Muskee en Cuby & The Blizzards. Een volgend hoogtepunt dient zich aan als zangeres A.J. Plug op het podium verschijnt. Met haar rauwe, krachtige en altijd met blues doordrenkte vocalen zet zij Ahoy in lichterlaaie. Ze doet haar 'performance' met voelbare passie en dramatiek die recht bij je binnenkomt bij nummers als 'You Were Never Mine' en 'Nutbush City Limits'. Na afloop zegt ze 'Het was een geweldige ervaring!' Het komt uit haar hart! Rudy van den Berg (Bennett) heeft een mooi zwart glimmend colbertje aan. Johan Derksen kondigt hem aan als dé zanger van dé beste popgroep uit de jaren zestig - The Motions - Een daverend applaus volgt. 'It's Gone' spettert, 'Why don't you take it' en 'Wasted Words' worden massaal meegezongen en ontroering bij zijn solohit 'How can we hang on to a dream'. Het raakt velen! Rudy is met zijn formidabele stemgeluid anno 2017 nog steeds "Still going strong'

Johan Derksen besluit de avond met de opmerking 'Mensen we hebben het grootste gedeelte van onze tijd er op zitten, maar ga niet achter de geraniums zitten maar leef, doe leuke dingen, het kan nog! Nog eenmaal komen alle muzikanten voor de grote finale op het podium. Een staande ovatie valt hen ten deel.

De toegift in de foyér van AHOY is eveneens zinderend. Het publiek heeft nog lang geen zin om naar huis te gaan. De muziek is deze avond een prachtige 'Trip down memory lane' geworden.

Meer berichten
Shopbox